Constructii & Imobiliare

Gijs Klomp, Head of Investment Properties, CBRE România: Volumul investiţiilor imobiliare va fi în acest an cu 50% mai mic decât cel anticipat, iar o revenire peste pragul de 1 miliarde euro se va produce abia în 2021

Gijs Klomp, Head of Investment Properties, CBRE România:...

Autor: Roxana Rosu

30.04.2020, 16:36 195

Volumul total al investiţiilor de pe piaţa imobiliară va fi în acest an cu 50% mai mic decât cel anticipat înaintea crizei cauzate de COVID19 şi o revenire peste pragul de 1 miliarde euro se va produce abia în 2021, este de părere Gijs Klomp, Head of Investment Properties, CBRE România.

„Ne aşteptăm ca volumul total de investiţii din acest an să fie cu aproximativ 50% mai mic decât cele anticipat iniţial şi doar în 2021 să vedem o revenire a pragului de peste 1 miliard de euro, având în vedere că apetitul astfel de investiţii imobiliare nu va fi afectat de această criză”, a declarat Gijs Klomp, Head of Investment Properties, CBRE România.

În opinia consultanţilor, impactul real al pandemiei COVID-19 pe piaţa imobiliară se va resimţi pe parcursul celui de-al doilea trimestru al anului, în timp ce pe termen mediu şi lung accentul va fi pus pe măsuri de siguranţă şi sănătate, precum şi pe tehnologie.

În general, locurile de muncă din spaţiile de birouri vor fi mai puţin afectate decât altele, cum ar fi cele din sectorul de retail sau din turism, dar ratele de neocupare a birourilor vor creşte probabil în continuare.

În România, cele mai afectate sectoare au fost până acum cele de alimente şi băuturi şi cel de divertisment şi acestea ar putea lua o turnură diferită după criză, cu disponibilizări ale locurilor de muncă care sunt aşteptate să crească semnificativ până la sfârşitul anului.

„În general, ratele de colectare au scăzut dramatic, media din aprilie în centrele comerciale a fost cuprinsă între 10 şi 20% până acum şi se preconizează o colectare şi mai redusă în luna mai. Prin urmare, pe lângă măsurile pe termen scurt de reducere a cheltuielilor, proprietarii au început deja discuţii cu băncile pentru amânarea plăţilor şi sunt în negocieri cu retailerii”, a afirmat Luiza Moraru, Head of Property Management, CEE, CBRE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO