Constructii & Imobiliare

Eurobank Property Services: Preţurile proprietăţilor rezidenţiale înregistrează creşteri în toată ţara

Eurobank Property Services: Preţurile proprietăţilor...

Autor: Cristina Bellu

10.08.2017, 12:36 773

Indicele proprietăţilor rezidenţiale a înregistrat creşteri de 8,3% în al doilea trimestru faţă de perioada similară a anului trecut şi de 1% comparativ cu primul trimestru din an, potrivit unei analize realizată de Eurobank Property Services (EPS).

“Evoluţia pozitivă a indicelui naţional vine coroborată cu o creştere medie a preţurilor de 1,5% pe an în ultimii cinci ani, dar şi cu trendurile ascendente înregistrate la nivel regional, fapt care evidenţiază revenirea pieţei.”, explică analiza companiei.

Astfel, indicele preţurilor din Capitală a prezentat o creştere de aproape 0,7% în trimestrul al doilea din 2017, în timp ce pentru zona Bucureşti Centru creşterea trimestrială a fost de 1%. Deşi în zona mai largă, Bucureşti şi Ilfov, indicele a arătat o stagnare trimestrială a preţurilor, cu o uşoară modificare de -0,1%, valorile anuale aferente acestei zone au fost, de asemenea, pozitive.

În ceea ce priveşte celelalte şapte diviziuni ale României, cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în Moldova cu 3,6%, Nord cu 3,2%, Muntenia cu 2,8% şi Vest cu 2,5%, în timp ce indicii aferenţi regiunilor Centru, Sud şi Dunăre şi Mare s-au situat la 1,3%, 0,3% şi respectiv -0,9%.

Evoluţia indicilor individuali aferenţi celor mai mari unsprezece oraşe din România indică o performanţă trimestriala stabilă, datorată atât corelărilor, cât şi corecţiilor pe termen scurt. Mai mult, analiza de la an la an pentru Bucureşti, Iaşi, Cluj, Oradea şi Galaţi prezintă o tendinţă ascendentă de 3% în medie.

De asemenea, preţurile proprietăţilor noi au atins o creştere anuală de 3,4% la nivel naţional, iar cele din Capitală continuă şi ele evoluţia pozitivă.

“Ca urmare, noul indice al preţurilor rezidenţiale EPS sugerează, în ansamblu, tendinţa de creştere a pieţei, în special în oraşele mari. Rămâne însă ca evoluţiile din următoarele trimestre să confirme această estimare.”, menţionează raportul companiei.

Eurobank Property Services (EPS) analizează trimestrial evoluţia Indicelui Proprietăţilor Rezidenţiale pentru piaţa din România, acesta fiind bazat pe date istorice care acoperă o perioadă de 12 ani, începând din 2005.

 

Infografic realizat de Eurobank Property Services

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO