Constructii & Imobiliare

Cushman & Wakefield Echinox: Piaţa de închirieri de birouri din Bucureşti a crescut în 2023 cu 43% an/an, la peste 463.000 mp, depăşind recordul înregistrat în 2019; Cererea netă a avut o cotă de 44% din volumul tranzacţionat

Mădălina Cojocaru, Partner Office Agency Cushman & Wakefield Echinox

Mădălina Cojocaru, Partner Office Agency Cushman & Wakefield Echinox

Autor: Cristina Bellu

08.02.2024, 10:54 113

Suprafaţa de birouri tranzacţionată în Bucureşti a crescut în 2023 cu 43% faţă de anul anterior, până la peste 463.000 de metri, depăşind totodată recordul înregistrat în 2019, când piaţa a ajuns la 390.000 metri pătraţi, arată datele companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Cererea netă, excluzând contractele de renegociere şi reînnoire, a avut o cotă de 46% din volumul tranzacţionat în T4 şi de 44% din cel din întreg anul 2023.  Astfel, companiile au închiriat birouri pentru cel puţin 20.000 de angajaţi noi, în principal în sectoarele IT&C, producţie, financiar, retail şi medical.  

Anul 2023 a marcat un record, şi din punct de vedere al livrărilor de noi proiecte de birouri în Bucureşti. Astfel că, după finalizarea singurei investitii de acest tip - clădirea Arghezi 4 (8.000 metri pătraţi GLA) de către Strabag, anul trecut, totalul proiectelor noi livrate a fost de 110.500 metri pătraţi, cel mai redus nivel inregistrat din 2015.

“Dacă analizăm piaţa închirierilor de birouri din perioada 2021-2023, putem observa că peste 1 milion de metri pătraţi de spaţii au fost tranzacţionaţi în Bucureşti, reprezentând aproximativ o treime din stocul total. Aceste spaţii au fost tranzacţionate practic pe noile fundamente ale pieţei, într-un context în care companiile şi-au definitivat strategiile privind nevoia de spaţii de birouri. Acest lucru a dus la reducerea suprafeţelor ocupate pentru unii chiriaşi, dar şi la menţinerea sau chiar extinderea spaţiilor pentru majoritatea ocupanţilor”, spune Mădălina Cojocaru, Partner Office Agency Cushman & Wakefield Echinox.

Ea menţionează că se observă o atenţie sporită acordată calităţii spatiilor de birou, făcând clădirile situate central şi ultracentral, cu acces la mijloacele de transport în comun, şi cele care respectă standardele ESG, mai atractive pe piaţa chiriaşilor şi altfel comercializate la cele mai bune chirii din piaţă.

Stocul de clădiri de birouri din Bucureşti se ridică la circa 3,4 milioane de metri pătraţi, în timp ce proiectele aflate în construcţie se ridică la doar 42.500 metri pătraţi, pe fondul blocajelor urbanistice. Pentru acest an, o singură clădire ar putea fi livrată, AFI Loft cu o suprafaţă de 15.000 metri pătraţi, reprezentând minimul tuturor timpurilor.

Rata de neocupare (contractuală) a spaţiilor de birouri se situează la 14,7%, în scădere faţă de 15,2% la sfârşitul anului 2022. Având în vedere incertitudinile legate de livrările de noi proiecte, rata de neocupare ar putea continua trendul descendent, mai ales în clădirile din locaţii ultracentrale şi centrale, spun analiştii de la Cushman & Wakefield Echinox.

În 2023, departamentul de birouri al Cushman & Wakefield Echinox a intermediat tranzacţii de 104.000 metri pătraţi în Bucureşti, reprezentând o cotă de piaţă de 25,5% din tranzacţiile semnate cu agenţi. În ultimii trei ani, echipa de birouri a oferit consultanţă pentru tranzacţii de închiriere a peste 250.000 de metri pătraţi în Bucureşti.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO