Constructii & Imobiliare

Colliers: 9 din 10 chiriaşi ai clădirilor de birouri se aşteaptă să se întoarcă la birou până cel târziu în vară. ”La nivel pieţei de office, lucrurile se vor înrăutăţi în perioada următoare, dar vor începe să se îmbunătăţească în următoarele 9 luni”

Sebastian Dragomir, Partner and Head of Office Advisory la Colliers International

Sebastian Dragomir, Partner and Head of Office Advisory la Colliers International

Autor: Roxana Rosu

16.04.2020, 12:08 468

Aproape 70% dintre proprietarii şi chiriaşii spaţiilor de birouri consideră că epidemia de Covid-19 va continua să le afecteze activitatea pe tot parcursul acestui an, primele semne de recuperare fiind aşteptate începând cu 2021, potrivit unui studiu realizat de Colliers International în rândul a 60 de proprietari şi peste 100 de chiriaşi.

Majoritatea chiriaşilor (92%) se aşteaptă ca angajaţii lor să revină la birou cel târziu în vara acestui an şi 41% dintre ei se aşteaptă să păstreze echipa neschimbată, în timp ce aproximativ 17% estimează chiar o creştere în acest an.

Un sfert dintre chiriaşii se aşteaptă să îşi reia activitatea la birou chiar din luna mai, în timp ce 67% cred că acest lucru se va întâmpla pe perioada verii, potrivit studiului Colliers International realizat în rândul chiriaşilor, dintre care aproape 30% reprezintă companii cu peste 1.000 de angajaţi.

Aproximativ 55% dintre firmele îşi desfăşoară activitatea în clădiri de birouri se confruntă deja cu un impact negativ sau oarecum negativ asupra businessului pe fondul epidemiei de Covid-19, mai ales cei care sunt activi în domenii precum medical, comerţ cu amănuntul şi birouri de tip open space. Doar 16% spun că activitatea lor nu a fost afectată până în prezent şi 6% au înregistrat chiar un impact pozitiv într-o anumită măsură.

”Cei mai mulţi sunt afectaţi de reducerea veniturilor sau de faptul că au fost nevoiţi să amâne sau chiar să anuleze planuri de extindere, iar unii se confruntă inclusiv cu dificultăţi în lanţul de aprovizionare. În timp ce 84% dintre chiriaşi spun că echipele lor lucrează acum de acasă, revenirea la birou cât mai curând posibil reprezintă primul pas spre recuperare. Având în vedere nivelul actual de incertitudine, situaţia s-ar putea schimba în orice moment.  O evoluţie pozitivă poate fi fezabilă, cu condiţia ca măsurile luate de guverne şi de băncile centrale să fie cât mai eficiente”, declară Sebastian Dragomir, Partner and Head of Office Advisory la Colliers International.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO