Constructii & Imobiliare

Cine este miliardarul sud-african care a cumpărat jumătate din mallurile lui Iulian Dascălu

Cine este miliardarul sud-african care a cumpărat...

Autor: Cristina Roşca

16.06.2017, 11:06 5448

Miliardarul sud-african Christoffell Wiese (75 de ani), cu o avere estimată de revista americană Forbes la 5,6 mld. dolari, şi-a construit un imperiu de retail pariind pe un format de magazine cu preţuri mici în Africa de Sud. De acolo însă a început „misiunea” sa să cucerească lumea. El este totodată cel mai important acţionar al gigantului Steinhoff, cu operaţiuni importante în industria mobilei şi a lemnului la nivel mondial şi în România.

În decembrie 2015, Steinhoff s-a delistat de pe bursa din Africa de Sud de la Johannesburg, pentru a merge la Frankfurt Stock Exchange, şi în felul acesta pentru a-şi concentra atenţia pe pieţele europene. În august 2016 Steinhoff a intrat pe piaţa din SUA printr-o achiziţie.

În afară de acţiunile la Steinhoff, Wiese mai deţine 15% din compania Shoprite Holdings care controlează magazine de tip supermarket, magazine de mobilă şi fast-food-uri în 15 state din Africa şi în insulele din Oceanul Indian, scrie Forbes. Acelaşi miliardar are investiţii şi în alte sectoare, de la industrie la sectorul minier.

Pe piaţa locală miliardarul era prezent indirect, prin intermediul Steinhoff, pe piaţa de lemn, dar şi în retailul de mobilier cu magazinul kika şi în cel de modă cu Pepco. Ambele, atât lanţul kika cât grupul Pepkor ce deţine Pepco, sunt subsidiare ale Steinhoff.

Acum, miliardarul devine acţionar indirect în mallurile lui Iulian Dascălu. Grupul Iulius, construit de ieşeanul Iulian Dascălu, a anunţat că 50% din titluri au fost preluate de Atterbury Europe. Atterbury Property Holdings a fost înfiinţată în 1994, în Pretoria, Africa de Sud.

În 2014, Atterbury Property Holdings a decis să investească împreună cu Steinhoff International în Atterbury Europe, pentru a se concentra asupra investiţiilor în centre comerciale şi asupra oportunităţilor de dezvoltare pe segmentul de retail, în special în regiunea de est a Europei, aflată în plină dezvoltare. Până în prezent, compania a investit în Cipru, Serbia, iar acum în România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO