Constructii & Imobiliare

Belgienii de la Etex investesc 28 mil. euro într-o fabrică de gips-carton, lângă Bucureşti, a treia unitate din portofoliul local al companiei. Andrei Popa, Director General: Continuăm creşterea regională în sud-estul Europei prin investiţii în România

Belgienii de la Etex investesc 28 mil. euro într-o...

Autor: Cristina Bellu

29.08.2023, 11:10 1325

Producătorul de sisteme de gips-carton, gleturi şi tencuieli Etex Building Performance (fosta Siniat România), cu capital belgian, investeşte 28 de milioane de euro într-o fabrică de gips-carton, lângă Bucureşti, care ar urma să fie pusă în funcţiune în 2025.

„Investiţiile pe care le-am făcut în ultimii ani urmăresc competitivitatea comercială şi a businessului pe termen lung, crearea de noi locuri de muncă şi susţinerea comunităţilor în care ne desfăşurăm activitatea. (...) Suntem determinaţi să ne continuăm creşterea regională în sud-estul Europei prin investiţii pe plan local în România”, a spus Andrei Popa, Director General Etex Building Performance România & Sud-Estul Europei.

Odată finalizată investiţia, fabrica de lângă Bucureşti va deveni a treia unitate de producţie pe care Etex o operează în România unde are, în prezent, peste 220 de angajaţi.

Grupul mai operează două unităţi de producţie de materiale de construcţii sub brandul Siniat: fabrica de gips-carton de la Turceni şi fabrica de ipsosuri, gleturi şi tencuieli pe bază de ipsos de la Aghireşu, unde a făcut investiţii majore în ultimii ani în noi instalaţii şi tehnologii.

„Odată cu deschiderea fabricii de gips-carton de lângă Bucureşti, vom crea 80 de noi locuri de muncă. Proximitatea de Bucureşti, unul dintre oraşele cu cea mai mare activitate în construcţii în ultimii ani şi cel mai important centru industrial din România, ne va aduce mai aproape de momentul în care vom putea folosi plăcile de gips-carton recuperate din şantiere ca materie primă, încurajând astfel o abordare sustenabilă în lanţ. Ne bazăm pe buna colaborare cu autorităţile în vederea extinderii noastre strategice şi pentru a contribui activ la tranziţia către o economie verde, capitalizând oportunităţile economiei circulare şi proprietatea gipsului de a fi un material uşor de reciclat ”, adaugă Andrei Popa.

Cu această nouă investiţie, implicarea financiară asumată de Etex în România se apropie de 100 de milioane de euro.

„Atât în România cât şi în restul lumii, construim şi renovăm unităţi de producţie de ultimă generaţie care fabrică materiale de construcţie ecologice cu emisii de carbon şi consum de apă mai reduse. Suntem, de asemenea, determinaţi să implementăm circularitatea, astfel încât materialele noastre să poată fi reciclate şi refolosite, subliniind în acelaşi timp că siguranţa este în prim-planul a tot ceea ce facem ", spune Jochen Friedrichs, Director al Diviziei Building Performance în cadrul Etex.

Potrivit acestuia, compania îşi propune ca până în 2025 să trimită cu 65% mai puţine deşeuri la gropile de gunoi, raportat la nivelul din 2018, iar până în 2030 să reducă la zero cantitatea deşeurilor aruncate.

Etex a investit, în ultimii ani, 8 milioane de euro pentru demararea proiectului de recuperare a gipsului de la Rovinari, încă 1 milion de euro într-o nouă instalaţie de uscare şi micronizare a gipsului la fabrica de la Aghireşu, iar un alt milion de euro au fost folosiţi pentru îmbunătăţirea capacităţii logistice a fabricilor de la Turceni şi Aghireşu.  

Înfiinţată în 1905, cu sediul central în Zaventem, Belgia, Etex este o companie de familie cu peste 13.500 de angajaţi la nivel global. Aceasta operează peste 140 de unităţi în 45 de ţări şi a înregistrat venituri de 3,7 miliarde de euro şi un REBITDA de 645 de milioane de euro în 2022.

Etex are cinci centre de cercetare şi dezvoltare care sprijină cinci divizii globale:

Building Performance: soluţii pentru construcţii uscate, inclusiv plăci de gips-carton şi plăci de fibrociment, tencuieli şi produse formulate, protecţie pasivă împotriva incendiilor şi produse asociate.

Exteriors: o gamă de materiale estetice din fibrociment pentru utilizare în agricultură, arhitectură şi exteriorul rezidenţial.

Industry: produse de protecţie împotriva incendiilor şi de izolare de înaltă performanţă pentru industria construcţiilor şi OEM (Original Equipment Manufacturer).

Insulation: vată minerală de sticlă şi polistiren extrudat (XPS) pentru izolare termică şi acustică.

New Ways: soluţii modulare offsite de înaltă tehnologie bazate pe cadre din lemn şi oţel.

Portofoliul global al Etex include mărci comerciale de top precum Cedral, Durlock, Equitone, Eternit, Gyplac, Kalsi, Pladur, Promat, Siniat, Superboard şi URSA.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO