Companii

ZF Top Tranzacţii 2023. Iulia Bratu, Head of Lead Advisory, EY: Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a depăşit 6 mld. euro în 2022, valoarea medie a unei tranzacţii este de circa 40 mil. euro

ZF Top Tranzacţii 2023. Iulia Bratu, Head of Lead...

Autor: Ramona Cornea

15.05.2023, 10:20 194

Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a depăşit 6 mld. euro în 2022, valoarea medie a unei tranzacţii este de circa 40 mil. euro

„Piaţa a depăşit 6 mld. euro în anul 2022. Valoarea medie a unei tranzacţii este de circa 40 mil. euro. Aici stă de câţiva ani. Piaţa este dominate de investitori strategici, dacă vorbim de cumpărători. Aproape 90% dintre tranzacţii sunt consumate de investitori strategici, iar doar 30% dintre tranzacţiile din România au valoarea comunicată. Însă nu este un fenomen unic, cam aşa este peste tot”, a declarat Iulia Bratu în cadrul conferinţei ZF Top Tranzacţii 2023.

Ce a mai spus Iulia Bratu în cadrul conferinţei:

• Din punctul de vedere al pieţei locale, în România anului 2022 s-au parafat 258 de tranzacţii – sunt tranzacţii cu valoare mai mare de 5 mil. euro. Orice tranzacţie sub acest prag nu este factorizată aici.

• Anii 2020 şi 2021 nu au fost ani răi în M&A, 2021 a fost unul dintre cei mai buni ani din ultimele perioade, având în vedere lichidităţile care au invadat pieţele şi au catalizat activitatea de M&A post-pandemie. 2022 a fost puternic afectat, atât la nivel global, cât şi european. În funcţie de cum interogăm bazele de date, avem scăderi record ale pieţelor. La nivel global, declinul anual este de 36%, iar la nivel european este de 34%, deci cumva simetric.

• Dacă am fi introdus şi evoluţia semestrială, avem cea mai mare scădere în semestrul al doilea din 2022 faţă de primul semestru din 2022 de când se înregistrează date în lume despre tranzacţii, din 1980. Este cea mai mare scădere semestrială, iar scăderea pieţelor anuală este cea mai mare din anul 2001. Trendul de scădere nu numai că se validează la T1 din 2023, dar chiar este ceva mai accentuat, 44% - mondial şi 60% în Europa.

• În contextul acesta, evoluţia pieţei din România nu poate fi decât remarcabilă. Piaţa de M&A a crescut atât în valoare, cât şi în volum în 2022, iar trimestru se validează trendul ascendent. Avem o creştere de 36% în valoarea pieţei.

• În Europa Centrală şi de Est, pieţele s-au manifestat pestriţ când vine vorba de M&A. Vasta majoritate a pieţelor au scăzut din punctul de vedere al volumului de tranzacţii. România este singura piaţă mare care a înregistrat o creştere. Mai avem pieţe mici – Serbia, Croaţia, Slovenia, însă acestea sunt pieţe periferice când vorbim despre M&A.

• De ce a fost creştere în România? Principiul corelării activităţii economice cu activitatea M&A rămâne. Poţi avea factori perturbatori, dar economia României beneficiază atât de creştere, cât şi de stabilitate. România a avut cea mai mare creştere economică din Europa Centrală şi de Est de la începutul pandemiei şi până în prezent, este piaţa care beneficiază de cea mai ridicată stabilitate. Acest lucru este foarte important când vorbim despre M&A. Stabilitatea şi certitudinea sunt fundamentale pentru M&A, iar incertitudinea este duşmanul.

• Fără afaceri mature nu poţi vorbi despre o piaţă de M&A. Piaţa din România este încă într-o perioadă de adolescenţă când vorbim despre activitate şi maturizarea business-urilor.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO