Companii

ZF Live. Vlad Ardeleanu, preşedintele Federaţiei de Şah: Vrem să creştem performanţa în şah, iar pentru asta trebuie să ridicăm calitatea, dar şi cantitatea

Autor: Miruna Diaconu

05.05.2023, 16:00 453

Federaţia Română de Şah va organiza împreună cu Fundaţia Superbet prima etapă a Grand Chess Tour de anul acesta care va avea loc la Bucureşti, unde vor participa 10 dintre cei mai mari şahişti ai lumii, printre care şi doi dintre cei mai valoroşi şahişti ai României anume Bogdan-Daniel Deac şi Richard Rapport.

Vlad Ardeleanu, pre­şe­dintele Federaţiei Române de Şah, spune că obiectivele federaţiei sunt de a creşte performanţa în acest sport, iar pentru ca acest lucru să fie posibil este nevoie de a creşte atât calitatea jucătorilor, dar şi numărul acestora. Pentru ambele direcţii, federaţia a avut mai multe proiecte în ultima perioadă.

Pe de o parte, Federaţia Română de Şah a iniţiat un proiect cu Ministerul Educaţiei care s-a concretizat în intro­ducerea şahului ca materie opţională în şcolile publice din România. Prin acest proiect, Federaţia are în plan să crescă numărul practicanţilor astfel încât baza de selecţie pentru performanţă să fie mai mare.

„Şahul este un accelerator pentru mintea copiilor, iar efectul lui marginal puternic se resimte cel mai mult în perioada 6-12 ani de formare a minţii copilului. Prin acest proiect de educaţie prin şah se explică regulile de bază ale şahului. Scopul proiectului este educaţia şi accelerarea minţii copilului, nu neapărat performanţa în şah“, spune Vlad Ardeleanu, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Pentru a putea fi posibil introducerea şahului în şcolile publice, proiectul prevede şi o instruire a profesorilor din şcoli, în special a educatorilor, care să predea mai departe acest sport elevilor.

Obiectivul acestui proiect pentru primul an este de a forma 3.000 de profesori care să educe 50.000 de elevi în anul şcolar care urmează.

Proiectul se adresează elevilor din clasele a III-a şi a IV-a din şcolile publice din România. Proiectul are trei etape, printre care se numără formarea profesorilor, oferirea şahului ca studiu opţional şi organizarea de evenimente de şah.

Introducerea şahului în şcoli aduce acest sport mai aproape de copii având ca efect în timp creşterea bazei de selecţie pentru performanţa în şah.

Totodată, federaţia încearcă să crească şi nivelul performanţei din şah prin aducerea unora dintre cei mai buni antrenori de şah din lume să antreneze echipa de şah a României, dar şi prin naturalizarea sportivilor din alte ţări.

Richard Rapport, un mare maestru de şah de origine maghiară, şi  Kirill Shevchenko, mare maestru de şah ucrainean, joacă amândoi sub steagul României.

„Facem eforturi de aducere a celor mai buni antrenori pentru echipa naţională, care este revitalizată de către talentele noastre la seniori, dar şi la juniori, cât şi de aceşti străini naturalizaţi care fac parte din echipa naţională şi care vor crea o anumită competiţie şi vor fi un motor pentru atingerea unor performanţe mai ridicate“, explică el.

Federaţia Română de Şah va organiza împreună cu Fundaţia Superbet prima etapă a Grand Chess Tour de anul acesta care va avea loc la Bucureşti, la hotelul Grand Hotel Bucharest. Grand Chess Tour este  unul dintre cele mai importante turnee de şah la nivel mondial, la care participă 10 dintre cei mai mari şahişti ai lumii, printre care şi doi dintre cei mai valoroşi şahişti ai României anume Bogdan-Daniel Deac (locul 39 mondial), care a primit un wildcard pentru această competiţie, şi Richard Rapport (locul 13 mondial).

Superbet Chess Classic România este prima din cele cinci etape ale circuitului Grand Chess Tour 2023 (etape care au loc în Europa şi în Statele Unite ale Americii) şi va avea loc la Bucureşti, în perioada 5-15 mai.

Premiile etapei de la Bucureşti ajung la 350.000 de dolari. Premiile întregului circuit ajung la 1,4 milioane de dolari.

Federaţia Română de Şah are 18.000 de sportivi legitimaţi şi se află în top trei cele mai mari federaţii sportive după numărul de sportivi, după fotbal şi baschet.

 



 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO