Companii

ZF Live. Marcel Boloş, ministrul finanţelor, este clar. „S-a stabilit această necesitate de a avea acest impozit minim, taxă pe cifra de afaceri, care asigură pentru stat un minim de impozit pe profit. Singura discuţie care mai rămâne la nivelul coaliţiei de guvernare este limita de aplicare a taxei pe cifra de afaceri

ZF Live. Marcel Boloş, ministrul finanţelor, este clar....

Autor: Răzvan Botea

04.09.2023, 00:08 4449

ZF Live. Marcel Boloş, ministrul finanţelor: Este clar. „S-a stabilit această necesitate de a avea acest impozit minim, taxă pe cifra de afaceri, care asigură pentru stat un minim de impozit pe profit. Singura discuţie care mai rămâne la nivelul coaliţiei de guvernare este limita de aplicare a taxei pe cifra de afaceri

Scenariul de lucru din acest moment este legat de companii cu afaceri mai mari de 50 mil. euro, o idee nouă asumată oficial,  şi o taxă de 1% pe venituri.

S-a stabilit necesitatea unei taxe de 1% pe cifra de afaceri a marilor corporaţii, a spus clar Marcel  Boloş, ministrul finanţelor, în exclusivitate la ZF Live. Ministrul a mai spus că măsura ar mai putea suferi modificări în urma discuţiilor din coaliţia de guvernare PSD-PNL.

„S-a stabilit această necesitate de a avea acest impozit minim, taxă pe cifra de afaceri, cum îi spunem noi, dar până la urmă asigură pentru statul român un minim de impozit pe profit care ne duce într-o stare de normalitate din perspectiva plătitorilor de impozit pe profit“, a spus Marcel Boloş la ZF Live, emisiune susţinută de Orange Business.

Discuţia cu taxa pe cifra de afaceri a multinaţionalelor nu este de astăzi, dar ministrul finanţelor a adus câteva elemente de noutate: scenariul de lucru în acest moment este un impozit de 1% pentru corporaţiile cu afaceri mai mari de 50 mil. euro.

„Sub titlul de rezervă, pentru că decizia finală aparţine coaliţiei de guvernare, nu Ministerului Finanţelor, din punctul de vedere al înţelegerilor pe care le avem până în momentul de faţă, o mare corporaţie începe de la 50 de milioane de euro şi avem acest procent orientativ de 1% din cifra de afaceri, în funcţie de rata de rentabilitate a marilor corporaţii. Mai pot interveni modificări pe care le va decide coaliţia de guvernare“, a mai spus Boloş.

Discuţia vine în contextul în care bugetul public este în corzi şi guvernul trebuie să ţină cheltuielile sub control şi să crească veniturile, pentru a nu fi în pericol să piardă fondurile europene. Chiar dacă nu este prima dată când sunt  luate în vizor companiile mari multinaţionale care înregistrează pierderi sau marje de profit foarte mici, este pentru prima dată când măsura prinde contur şi, aşa cum a spus şi ministrul Boloş, a fost prezentată Comisiei Europene.

„Trebuie să avem în vedere că această taxă pe cifra de afaceri, aşa cum este ea vehiculată în spaţiul public şi cum au aplicat-o şi alte ţări din Uniunea Europeană, are un rost cât se poate de evident: acela de a impune un impozit pe profit minim, astfel încât mai ales corporaţiile care sunt cu pierderi fiscale înregistrate de-a lungul timpului, inexplicabile din punctul nostru de vedere, să plătească.“

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO