Companii

ZF Live Laurenţiu Vasile, CIO al IPSO Agricultura. Utilajele inteligente, care le spun fermierilor când trebuie să semene sau să recolteze porumbul, merg doar pe 5-10% din câmpuri: agricultura de precizie are un potenţial fabulos

Autor: Florentina Niţu

26.04.2023, 16:45 150

Agricultura de precizie, bazată pe tehnologii care duc la progresul fermelor româneşti, este un tip de agricultură către care românii se îndreaptă cu paşi mici. Utilajele inteli­gente, care le spun fermierilor când trebuie să semene sau să recolteze porumbul, merg doar pe 5-10% din câmpurile României, dar imple­mentarea practicilor moderne are un potenţial fabulos, potrivit lui Laurenţiu Vasile, CIO al IPSO Agricultura.

„Practicile moderne sunt adoptate între 5 şi 10% din agricultură. Încă lucrăm foarte mult în mod tradiţional, dar avem un potenţial fabulos în zona aceasta“, a spus Laurenţiu Vasile, CIO al IPSO Agricultura, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

IPSO Agricultura are în portofoliu utilaje inteligente pentru agricultura de precizie (combine John Deer, de exemplu), cu tehnologii integrate, adică utilajele conectate la sateliţi sunt capabile să primească şi să transmită informaţii în timp real.

„Utilajele sunt conectate la staţiile meteo, oferă imagini de sol, imagini satelitare. (...)“

„Agricultura e sexy în unele ferme, dar e greu să-i convingi pe tineri să lucreze în agricultură, căci se gândesc că se face ca pe vremuri, deşi în realitate găsesc aer condiţionat în fermă, utilaje care merg automat, în timp ce asculţi Spotify sau te uiţi pe Netflix. Asta e agricultura modernă“, a precizat Vasile.

Clienţii companiei pentru utilaje precum o combină John Deer seria 6 şi seria 8, care are 260 de senzori şi foloseşte inteligenţa artificială pentru a spune când are nevoie de lucrări cultura, care sunt platele sănătoase şi cele bolnave ori când trebuie recoltat porumbul, sunt ferme de peste 1.000 de hectare, căci preţul său poate ajunge către jumătate de milion de euro, în funcţie de configurări.

„E cerere mare pentru astfel de combine, chiar dacă ajung până la 500.000 de euro. Avem 882 de ferme peste 1.000 de hectare, iar România are cele mai mari ferme din Europa. Acum, cu schimbările climatice, fereastra în care poţi să faci lucrări de sol s-a scurtat şi pentru ele e important să ia decizii rapid“, a mai spus Laurenţiu Vasile.

El a completat că de la 1.000 de hectare în sus ai nevoie de o astfel de combină şi ai cash flow-ul care îţi permite să faci o astfel de investiţie. „E şi problema cu lipsa forţei de muncă, care e din ce în ce mai greu de găsit în România, de aceea e interes.“

Mai mult, Laurenţiu Vasile a subliniat că fermerii sunt determinaţi să facă investiţii pe termen mediu şi lung, căci investiţia se amortizează în 5-6 ani, faţă de 8-10 ani în domeniul medical.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO