Companii

​ZF Health&Pharma Summit '23. Între performanţă şi supravieţuire în Sănătate. Beatrice Mahler, Manager Institutul Marius Nasta: Să repari spitalele vechi este extrem de costisitor. O lucrare de consolidare costă mai mult decât o lucrare pentru o clădire nouă

​ZF Health&Pharma Summit '23. Între performanţă şi...

Autor: Miruna Diaconu

26.09.2023, 12:55 59

​Infrastructura spitalicească actuală este, în multe cazuri, depăşită, fiind nevoie lucrări de renovare şi consolidare a clădirilor vechi. Imobilele în care funcţionează actualele spitale sunt vechi, iar echipamentele folosite în sistemul de sănătate nu mai pot fi suportate de instalaţiile şi clădirile cu o vechime de zeci de ani.

„Să vii să repari spitalele vechi aşa cum sunt ele este extrem de costisitor, o lucrare de consolidare costă de foarte multă ori mai mult decât o lucrare pentru o clădire nouă. Avem această experienţă. Înainte de a putea să propun construriea unui spital nou, a trebuit să depun documenţie extrem de stufoasă şi scumpă pentru a solicita consolidare, practic pe finanţarea pe care a calculat-o echipa de proiectanţi pentru consolidarea unui spital vechi, în acest moment, ridicăm cu aceeaşi sumă un spital nou”, spune Beatrice Mahler, Manager Institutul Marius Nasta, în cadrul evenimentului ZF Health&Pharma Summit '23. Între performanţă şi supravieţuire în Sănătate.

Managerul Institutului Marius Nasta spune că secţia de tuberculoză va fi mutată într-o nouă clădire care va fi amplasată în Sectorul 4 din Bucureşti, fiind un proiect de construcţie a unui spital care va adăposti circa 100 de paturi dedicate pacienţilor cu tuberculoză.

„Avem şi experienţe bune, sunt şi lucruri bune care se întâmplă, cel puţin în Institutul Marius Nasta pentru că momentele prin care am trecut extrem de triste cu incendiile pe care preferăm să nu ni le aducem aminte, au permis finanţări către spitale, iar noi beneficiem de un astfel de proiect, care presupun schimbarea reţelei de gaze, curent slab şi curent electric, lucru bun, dar nu suficient. Am văzut modul în care a crescut finanţarea către Ministerul Sănătăţii, iar acest lcuru este bine că s-a întâmplat, însă, în acest moment, suferim pentru lipsa de finanţare anterioară acelei perioade”, mai spune ea.

Ce a mai declarat Beatrice Mahler:

Cred că ne lipşeşte reforma, pentru că pornim atunci când vrem să ordonăm lucrurile de la o regulă care trebuie să fie uniform valabilă. Regula se cere şi este cerută şi de pacienţi pentru că pacienţii şi-au schimbat obiceiul, dacă înainte de 2020 veneau la spital pentru că voiau o internare de câteva zile “să facă o perfuzie şi câteva vitamine”, acum oamenii preferă servicii în ambulatoriu, spitalizare de zi, unde pentru foarte multe afecţiuni poţi oferi diagnostic şi poţi oferi sprijinul necesar, iar pacientul poate avea confort la domiciliu pe perioada nopţii, acesta este un lucru bun care s-a întâmplat.

Din păcate, reforma sistemului de sănătate nu ţine pasul cu ceea ce îşi doresc pacienţii. Dacă vorbim de spitale, aici lucrurile sunt şi mai complicate. Înţeleg revolta vis-à-vis de plata spitalelor, mai ales că Institutul Marius Nasta a fost unul din spitalele care inclusiv în perioada pandemiei a oferit servicii nu doar pentru pacientul COVID, ci pentru toate celelalte afecţiuni respiratorii. Noi am funcţionat cu toate secţiile deschise.

Dacă în acest moment nu se începe de la reforma legislativă, oamenii care sunt angajaţi ai spitalelor din zonele periferice, cărora nu li se dă posibilitatea să lucreze în aceste ambulatorii propuse, care sunt o soluţie bună, vom avea o revoltă a personalului, dar şi o revoltă a populaţiei din zona respectiva care nu va avea o alternativă în schimb.

​​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO