Companii

​ZF Health&Pharma Summit '23. Între performanţă şi supravieţuire în Sănătate. Simona Cocoş, CEO, Zentiva: Producţia de medicamente generice trebuie stimulată pentru că aduce creşterea accesului la medicamente şi contribuie la bugetul de stat

​ZF Health&Pharma Summit '23. Între performanţă şi...

Autor: Miruna Diaconu

25.09.2023, 15:26 61

Simona Cocoş, CEO Zentiva, spune că producţia de medicamente generice ar trebui stimulată şi ajutată pe plan local pentru a creşte accesul oamenilor la medicamente, dar şi pentru a contribui la bugetul de stat. De asemenea, industria farma, în opinia sa, ar trebui să devină un sector strategic pentru România.

„Cred că într-adevăr medicamentele generice trebuie stimulate, ajutate, tocmai că aduc creşterea accesului şi economiei la bugetul de stat, economii care pot fi folosite pentru a compensa medicamente noi  apărute pe piaţă”, spune Simona Cocoş, CEO Zentiva, în cadrul evenimentului ZF Health&Pharma Summit '23. Între performanţă şi supravieţuire în Sănătate.

Zentiva este unul dintre cei mai mari producători de medicamente din România, iar, în ultimii ani, a investit circa 40 milioane de euro în investiţii care au avut drept obiective creşterea capacităţii de producţie, creşterea capacităţii de ambalare, dar şi proiecte ce au ţinut de componenta de sustenabilitate, precum montarea unor panouri solare pentru a asigura o parte din consumul de energie.

În primele trei luni ale acestui an, Zentiva a avut o cifră de afaceri de 230 milioane lei, în creştere cu 36% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.

„Cifrele spectaculoase de anul acesta sunt explicate de creşterea exporturilor, ne ajută foarte mult aceste lucruri şi pentru că am renunţat la nişte costuri financiare pe care le-am avut din trecut. Nu vin neapărat din piaţa locală, unde lucrurile nu merg atât de minunat precum par. Să nu uităm că anul trecut noi am înregistrat nişte costuri de producţie mult mărite faţă de anii anteriori, este vorba de absolut tot ce intră în porducţia de medicamente a crescut, de la materia primă, folia de aluminiu, hârtia. AM înregistrat creşteri de costuri de producţie de 30%”, spune Simona Cocoş.

Ce a mai declarat Simona Cocoş:

Este un an de consolidare, într-adevăr  creşterea pieţei este una atractivă. Avem o creştere în jur de 10% ceea ce este foarte atractiv. Există stabilitate în ceea ce priveşte relaţia cu autorităţile, este un lucru foarte bun pentru că nu am beneficiat de acest lucru în anii trecuţi. Au fost nişte măsuri luate de autorităţi care ne-au ajutat anul acesta, este vorba taxa clawback care a fost aliniată la procentul de 15% şi este vorba de ajustarea preţurilor mici, o ajustare cu inflaţia.

Industria pharma este o industrie strategică, din păcate, autorităţile nu o văd aşa pentru că este strategică pentru România şi este foarte importantă din punct de vedere economică. Sunt 21 de fabrici în România, toate sunt fabrici de medicamente generice, industria pharma este undeva între Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Economiei, niciunul dintre cele două ministere nu se ocupă direct de fabricile de medicamente din România.

Industria pharma este o industrie foarte modernă, ca să poţi să faci faţă trebuie să vii tot timpul cu investiţii şi să retehnologizezi tot ce înseamnă fabrică.

Toată industria are interesul ca sistemul de sănătate să fie unul sustenabil pentru că populaţia îmbătrâneşte, iar această populaţie are nevoie de tratamente cronice şi dacă nu îţi calculezi foarte bine costurile poate pe zece ani de acum înainte, vei avea probleme. Aici intervine rolul medicamentelor generice, iar eu sunt un mare susţinător al medicamentelor generice din România şi din prisma faptului că toate fabricile din România produc medicamente generice. Medicamentele intrate din 2015 până în 2022 au adus economii la bugetul de stat de peste 1 mld. euro, este vorba şi de creşterea accesului la tratament. Sunt arii terapeutice unde numărul de pacienţi trataţi au crescut de trei ori din momentul în care au intrat medicamente generice în momentul în care a expirat un patent.

Cred că piaţa farmaceutică are potenţială creştere pentru că nu am acoperit toate nevoile existente. Eu mă aştept la o creştere, poate nu double digit, ci single digit. Toate fabricile din România plătesc taxe în România, plătesc contribuţii în România, angajează oameni din România, contribuie şi la bunăstarea unor angajaţi din alte domenii care sunt legate de industria farmaceutică din România şi, de asemenea, cred că trebuie declarată industrie strategică şi susţinută.​​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO