Companii

ZF/BT Health. Fady Chreih, CEO Regina Maria: România are nevoie de o strategie de resurse umane pentru sistemul de sănătate. Sunt zone în care e tot mai greu să construieşti infrastructură medicală pentru că nu ai medici şi asistente

ZF/BT Health. Fady Chreih, CEO Regina Maria: România are...

Autor: Roxana Rosu

12.10.2023, 14:11 281

România are nevoie de o strategie de resurse umane pentru sistemul de sănătate, în condiţiile în care există zone în care este dificil să angajezi medici sau asistente, iar "importul" de profesionişti din străinătate este îngreunat de reglementări.

"Sunt zone în care e tot mai greu să construieşti infrastructură medicală pentru că nu ai medici şi asistenţi. Sunt oraşe în care am vrut să mergem, dar ne-am dat seama că nu putem oferi serviciile noastre. Şi ne concentrăm atunci tot pe centrele universitare", a declarat Fady Chreih, CEO Regina Maria în cadrul conferinţei „ZF/ BT Health. Sănătate în prim-plan“ organizată de Ziarul Financiar şi Banca Transilvania la Bucureşti.

El a explicat că în alte ţări au fost dezvoltate strategii de resurse umane pentru a acoperi golurile din sistemul de sănătate, iar unele soluţii pot fi aplicate şi în România. Un exemplu în acest sens sunt atribuţiile medicilor de familie, care pot fi extinse, dar şi ale asistentelor medicale.

"În Canada, de exemplu, au redistribuit responsabilităţi către farmacişti, asistenţi, prin schimbarea legislaţiei. Sunt anumite lucruri pe care le făceau doar medicii, dar acum le pot face şi alte specializări. În Marea Britanie, o asistentă are mai multe responsabilităţi decât în România. În spitale, multe manevre pe care le face acum doar medicul ar putea să le facă o asistentă".

O altă soluţie ar fi angajarea unor cadre medicale de alte naţionalităţi, dar regulamentele în vigoare fac acest demers foarte dificil. "Am vrea să aducem asistenţi din Republica Moldova. Este extrem de greu să angajezi medici de afară. Nu înţeleg de ce. În Polonia sunt primiţi medici din Ucraina, deci o ţară non-UE".

Pentru şeful reţelei Regina Maria cea mai mare provocare în relaţia cu statul este faptul că legea este interpretată diferit la nivel regional şi nu există o transparenţă reală a datelor. Conform legii, fiecare Casă Judeţeană de Sănătate ar trebui să publice serviciile contractate, pe ce sume, de la ce furnizori, dar puţine fac în realitate aceste demersuri.

"Avem interacţiuni cu 30 şi ceva de sucursale CNAS şi avem tot atâtea interpretări ale legii. Una dintre priorităţile pentru noi este să creştem eficienţa şi transparenţa şi să avem acces la date", a mai spus Fady Chreih.

Reţeaua Regina Maria a ajuns la 6,5 milioane de pacienţi anul acesta şi peste 800.000 de abonamente medicale, în condiţiile în care compania remarcă o creştere a interesului angajatorilor şi pe zona de prevenţie

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO