Companii

ZF Agropower. Sergiu Bazarciuc, chief operational officer, Simtel Team: Am realizat proiecte în toată ţara. Anul trecut am instalat 45 de MWp de parcuri fotovoltaice pentru diverşi clienţi din agricultură, retail şi industrie. Cererea este în creştere

Autor: Florentina Niţu

03.04.2023, 00:06 454

Simtel Team, companie româ­nească de inginerie şi tehnologie listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti sub simbolul SMTL, a pus în funcţiune în 2022 centrale electrice fotovoltaice cu o putere instalată de aproximativ 45 MWp pentru clienţi din agricultură, retail şi industrie, iar cererea este în creştere, potrivit lui Sergiu Bazarciuc, chief operational officer în cadrul firmei.

„Am realizat proiecte în toată ţara. Anul trecut am instalat 45 de MWp de parcuri fotovoltaice pentru diverşi clienţi din agricultură, retail şi industrie. E diversă baza noastră de clienţi şi cererea e din ce în ce mai mare, din cauza preţului mare de anul trecut cu energia electrică“, a afirmat Sergiu Bazarciuc în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Penny. Acesta a adăugat că creşterea preţului la energia electrică l-a făcut pe fiecare investitor, fermier sau producător, să se uite la cât îl costă să producă, cu cât poate vinde produsul şi care este ponderea energiei electrice din costul de producţie, iar dacă era foarte mare, a stabilit că ar fi bine să intervină acolo.

Astfel, au făcut sau fac o investiţie în panouri fotovoltaice, fie din bugetul propriu, fie cu un proiect de finanţare european, fie cu fonduri bancare, ca să şi reducă acel cost cu energia electrică, care a devenit mai apăsător.

„Aş mai zice că preţul tehnologiei nu s-a urmărit concomitent cu preţul energiei, de aceea vedem şi durate de amortizare de 3-4 ani. În 2012-2014, când au început să se instaleze proiecte mari de panouri fotovoltaice, nu vorbea nimeni în România de termene mici de rambursare a investiţiei, ci erau în medie de 10 ani, iar acum vorbim despre 3-4 ani şi dacă a crescut la 5-6 ani, în anumite cazuri, nu este mult pentru un proiect care are o durată de viaţă de minimum 20 de ani“, a explicat el.

Bazarciuc a precizat că un proiect de investiţii în panouri fotovoltaice aduce beneficii pe termen lung, chiar dacă vorbim de o amortizare de 3-4 ani sau chiar de 10 ani în cazul proiectelor mari, pentru că parcul poate fi folosit 20-25 de ani şi nu este o presiune mare pe amortizare. De asemenea, el a subliniat că Simtel Team oferă soluţii la cheie şi chiar soluţii de finanţare. „Avem diverse soluţii şi posibilităţi de finanţare în companie, iar acum 2 ani am pornit un proiect pilot cu un client care nu avea finanţare şi pe care l-am finanţat noi şi a fost un succes“, a întărit el.

„Am făcut protecte pentru agricultură şi vorbim de ferme de animale. Aceşti beneficiari au instalat panouri fotovoltaice pe halele pe care le aveau la fermă pentru consumul propriu. Am făcut o investiţie şi pentru o fabrică de procesare, care produce mezeluri, pe un teren de data aceasta, şi este vorba de un proiect de 1 MWp. În continuare, anul acesta avem în desfăşurare proiecte şi chiar unul cu un mare jucător din industria de proces producţie şi procesarea cărnii“, a mai spus Sergiu Bazarciuc.

Proiectul de 1 MWp pentru consum propriu a fost făcut în judeţul Argeş, la Ştefăneşti, la fabrica RadicStar, care produce mezeluri, şi debitează energia solară în instalaţia de utilizare, nefolosind racordul de branşament la reţea pentru că nu dă în reţea, a mai spus acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO