Companii

Zero vizibilitate pentru zilele următoare: Incertitudine maximă pentru afaceri. Încă se descoperă cum ar putea fi lovite businessurile româneşti, unele direct, altele indirect, de situaţia internaţională

Europa modernă este la cumpăna istoriei

Zero vizibilitate pentru zilele următoare: Incertitudine...

Autor: Răzvan Botea

28.02.2022, 07:00 333

Situaţia de război se înrăutăţeşte, nu se ştie care vor fi consecinţele excluderii Rusiei din sistemul de plăţi SWIFT.

În acest moment nu se întrevede nicio soluţie de vi­zibilitate pentru mediul de business. Situaţia din Ucraina se înrăutăţeşte, iar Occidentul a aplicat de­ja sancţiuni economice Rusiei şi urmează să mai aplice. Una dintre ele ar putea fi eliminarea Rusiei din sistemul internaţional de plăţi bancare SWIFT, o mişcare care ar îngheţa fluxurile finan­cia­re ale Rusiei cu restul lumii. Mediul de busi­ness încă evaluează impactul unei asemenea măsuri.

În aceeaşi vreme, supremaţia Rusiei în furni­za­rea de energie în Europa blochează cea mai du­ră sancţiune economică care poate fi aplicată Rusiei: oprirea exporturilor de gaze către Euro­pa. 40% din importurile europene de gaze vin însă din Rusia, ţară al cărei PIB se bazează în proporţie de 20% pe industria de petrol şi gaze.

Pe de altă parte însă, resursele de gaze româneşti din Marea Neagră zac nefolosite, iar importurile româneşti de gaze din Rusia a crescut cu 66% anul trecut.

Cum va fi afectată economia României de acest război? Nimeni nu ştie, în realitate, dar ana­liştii sunt de părere că nu va putea să nu fie afec­tată creşterea economică, chiar dacă schim­bu­rile comerciale ale României cu Ucraina sau Rusia nu sunt la fel de mari ca schimburile cu alte ţări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO