Companii

Wienerberger spune ca nu mai face fata cererii mari de caramizi

Wienerberger spune ca nu mai face fata cererii mari de caramizi
23.08.2006, 19:45 85

Veniturile Wienerberger din Romania in primul semestru se ridica la circa 2% din veniturile globale obtinute de grupul austriac in primele sase luni. "Principala motivatie a cresterii cifrei de afaceri in prima jumatate a anului este cererea mare de caramizi de pe piata constructiilor. Din aceasta cauza nu reusim sa facem fata cererii", a declarat pentru ZF Daniel Catanas, directorul general al Wienerberger Sisteme de Caramizi.
Compania a deschis in luna august noua fabrica de la Sibiu, in care s-au investit circa 18 mil. euro. "Deocamdata, fabrica de la Sibiu nu functioneaza la capacitate maxima, urmand ca in urmatoarele luni sa majoram treptat productia", afirma Catanas.
Grupul austriac detine in Romania doua unitati de productie, la Gura Ocnitei (langa Targoviste) si la Sibiu. Prin deschiderea fabricii de la Gura Ocnitei, Wienerberger Sisteme de Caramizi a devenit cel mai mare producator de blocuri ceramice din Romania.
La finele anului trecut, Wienerberger Sisteme de Caramizi a anuntat ca negociaza preluarea unor companii sau fabrici, fiind interesata, de asemenea, de derularea unor investitii de tip greenfield pe piata romaneasca.
Concernul austriac Wienerberger, cel mai mare producator de caramizi din lume, este interesata sa investeasca circa 20 mil. euro intr-o fabrica de caramizi la Tritenii de Jos, localitate aflata la limita dintre judetele Cluj si Mures, potrivit unor surse din piata.
Fabrica va avea o capacitate de productie de 140 de milioane de unitati pe an si se va intinde pe un teren de circa 30 de hectare.
Decizia privind inceperea lucrarilor de constructie a unei fabrici la Tritenii de Jos va fi luata de austrieci de la Wienerberger in a doua jumatate a anului acesta, potrivit reprezentantilor companiei. Wienerberger a inregistrat in primul semestru al anului trecut o crestere de 80% a volumului de vanzari fata de aceeasi perioada a anului precedent. Datorita cresterii numarului de constructii noi, piata de caramizi a inregistrat anul trecut o majorare de circa 10-20%, conform estimarilor companiei.
In 2003, grupul austriac a achizitionat de la producatorul de materiale de constructii CEMA Sibiu o fabrica de caramizi in cadrul unei tranzactii cu o valoare totala de 9 milioane de euro. Tranzactia includea, pe langa pretul pe pachetul de actiuni si fonduri destinate unei majorari de capital in vederea modernizarii fabricii.
Wienerberger a intrat pe piata romaneasca in 1998 si a investit peste 38 de milioane de euro. Austriecii au anuntat in 2004 ca maresc miza pentru piata locala, planurile lor de investitii urmand sa totalizeze 100 de milioane de euro pana in 2009 in fabrici de caramida, tigla si pavele.
Wienerberger Sisteme de Caramizi are in prezent 205 angajati, dintre care 170 lucreaza in cele doua fabrici, iar restul, in structuri administrative si manageriale, potrivit ultimelor date disponibile.
Wienerberger Sisteme de Caramizi este detinut in proportie de 65,08% de grupul Wienerberger si de BERD cu 34,92%. BERD a anuntat anul trecut ca va acorda Wienerberger o facilitate de credit de 50 mil. euro pentru extinderea acestuia in Europa de Sud-Est si in Comunitatea Statelor Independente. Fondurile care vor ajunge la subsidiara din Romania fac parte din aceasta facilitate.
Grupul austriac este prezent pe 24 de piete din Europa si Statele Unite ale Americii, unde opereaza peste 230 de unitati de productie.
Wienerberger, cel mai mare producator de caramizi la nivel mondial, a consemnat in primul semestru al acestui an o crestere a veniturilor de circa 10%, pana la aproximativ un miliard de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO