Companii

Vremuri grele pentru producatorii de automobile de lux

13.12.2002, 00:00 10

Vanzarile de automobile vest-europene au scazut cu 6,2% in noiembrie, consumatorii evitand, pentru a doua luna consecutiv, marcile de lux si modelele nepopulare ale Fiat, pe fondul stagnarii cresterii economice si a cresterii ratei somajului.
Vanzarile marcii BMW a Bayerische Motoren Werke au scazut cu 16%, conform declaratiilor Asociatiei Producatorilor Europeni de Automobile (ACEA). Vanzarile DaimlerChrysler au scazut cu 6,7%, scadere determinata in mare parte de reducerea cu 8,6% a livrarilor diviziei de automobile de lux Mercedes-Benz. Vanzarile Fiat au inregistrat un declin de 22%.
Cele doua 12 tari membre ale Uniunii Europene vor inregistra cel mai lent ritm de crestere economica din ultimii noua ani in anul 2002, a declarat Comisia Europeana luna trecuta. Intentia exprimata de Germania, tara cu cea mai mare economie din regiune, de a majora impozitul asupra companiilor producatoare de automobile cu 50% va afecta producatorii de automobile de lux in cea mai mare masura, au declarat analistii.
"Inscrierea pe o tendinta descrescatoare a producatorilor de automobile de lux este acum foarte clara," a declarat Patrick Juchemich, analist in cadrul Sal Oppenheim. "Daca aceasta tendinta va continua si anul viitor depinde de impozitul asupra companiilor producatoare de automobile".
BMW a fost afectata de scaderea cererii pentru modelele din seria 5. Compania va introduce o noua versiune a acestui automobil anul viitor, la un pret cuprins intre 32.600 si 54.200 euro.
Volumul vanzarilor Fiat a scazut pana la 82.031 automobile in noiembrie, pe fondul scaderii cererii pentru modelele Stilo si Punto.  Vanzarile inregistrate de companiile japoneze, printre care Toyota Motor Corp., au crescut cu 13% in noiembrie, pana la 120.708 automobile. Producatorii coreeni de automobile au inregistrat o scadere de 22% a vanzarilor, pana la 22.954 de unitati.
Producatorii japonezi de automobile au castigat o cota mai mare de piata si mai multi clienti.
Vanzarile de automobile noi au scazut cu 6,9% in Germania, cu 9,4% in Franta si cu 6,8% in Marea Britanie. Vanzarile de automobile in Italia au crescut cu 1,3%, in timp ce in Suedia vanzarile au crescut cu 5,2%.
Volumul total al vanzarilor de automobile in Europa occidentala a scazut pana la 1,06 milioane de automobile, conform cifrelor ACEA. Numarul de inmatriculari pe 11 luni a scazut cu 3,8%, pana la 13,4 milioane de automobile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO