Companii

Vrei să te duci la spital? Pregăteşte 400 de lei. UDMR vrea modificarea coplăţii în sănătate şi stabilirea unui plafon pentru asiguraţi

Vrei să te duci la spital? Pregăteşte 400 de lei. UDMR vrea modificarea coplăţii în sănătate şi stabilirea unui plafon pentru asiguraţi

Foto: Victor Ciupuliga

Autor: Ovidiu Bărbulescu

15.12.2011, 12:10 1367

UDMR va propune în coaliţie modificarea prin ordonanţă de urgenţă a Legii privind coplata în sistemul de sănătate, cu stabilirea unui plafon probabil de 400 lei aferent serviciilor până la care va fi percepută această plată, a declarat, agenţiei MEDIAFAX, vicepreşedintele Uniunii, Laszlo Borbely(FOTO).

Potrivit acestuia, iniţiativa UDMR va fi înaintată ca urmare a modificării de către Parlament a proiectului de lege propus de Guvern privind coplata.

Legea privind coplata, adoptată de Parlament şi publicată în 30 noiembrie în Monitorul Oficial, elimină plafonul de 600 lei peste care nu se mai percepe coplata serviciilor medicale şi introducere prevederea ca plafonul să se calculeze diferenţiat, în funcţie de venitul net anual al fiecărui cetăţean.

"A fost vorba de o disfuncţionalitate a parlamentarilor din coaliţie care nu au înţeles foarte bine detaliile tehnice ale legii şi au permis ca actul să fie modificat radical faţă de forma concepută de Guvern. Noua formă a legii modifică spiritul în care a fost gândit sistemul de coplată, făcând dificilă aplicarea acestuia. Prin urmare, UDMR va propune în coaliţie modificarea legii, cu reducerea probabilă a plafonului de coplată de la 600 la 400 lei", a afirmat Borbely.

După publicarea Legii privind coplata în Monitorul Oficial, mai mulţi reprezentanţi ai UDMR au reclamat faptul că sistemul nu va putea fi aplicat în noua formă.

Senatorul Cseke Attila, fost ministru al Sănătăţii, a arătat că Legea privind coplata, aşa cum a ieşit din Parlament, este total schimbată faţă de propunerea Guvernului şi modifică în totalitate filosofia acestui concept, iar aplicarea acesteia în forma actuală va crea "harababură" şi va introduce birocraţie excesivă.

"S-a eliminat plafonul de 600 lei după care nu se mai plătea coplată şi s-a introdus prevederea ca această sumă să se calculeze diferenţiat, în funcţie de venitul net anual al fiecărui cetăţean. Va fi un fel de coplată personalizată. Mă întreb cum se va putea aplica această prevedere? Fiecare pensionar se va prezenta la medic cu cupoanele de pensie pe un an, sau angajaţii cu fişele fiscale sau fluturaşii de salarii? Ce facem în cazul salariaţilor, la sfârşit de an facem o regularizare a coplăţii, în funcţie de regularizarea fiscală a salariilor?", a spus Cseke.

Potrivit fostului ministru, în contextul noii legi, cetăţeanul va fi nevoit să facă dovada la orice consultaţie a veniturilor sale anuale, iar pensionarii vor umbla cu cupoanele de pensii pe 12 luni din anul anterior.

Potrivit Legii publicate în Monitorul Oficial, coplata reprezintă contribuţia pe care asiguratul la sistemul de sănătate trebuie să o plătească suplimentar faţă de cea decontată din Fondul naţional unic al asigurărilor de sănătate.

Suma ce va fi percepută ca şi coplată va fi calculată procentual din valoarea serviciilor medicale prevăzute în contractul cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale. Aceasta nu va putea însă depăşi a douăsprezecea parte din valoarea veniturilor nete anuale realizate de fiecare asigurat. După atingerea sumei maxime privind coplata pe asigurat pe an calendaristic, serviciile medicale pentru care se încaseaza coplata sunt acordate fără coplată, potrivit legii.

Executivul propunea în noiembrie 2010, când a fost adoptat proiectul, ca suma maximă reprezentând coplata asiguratului într-un an calendaristic să nu depăşească 600 lei, iar peste această sumă, consultaţiile, analizele şi spitalizările să fie gratuite.

De la coplată vor fi scutiţi copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii între 18 ani şi 26 de ani, dacă sunt elevi, absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, ucenicii sau studenţii, dacă nu realizează venituri din muncă. De asemenea, vor fi scutiţi de la coplată bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse, precum şi pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 740 de lei pe lună.

Ministerul Sănătăţii preciza, la momentul adoptării actului normativ în Guvern, că de la sistemul de coplată vor fi exceptate 8.006.507 persoane. De asemenea, ministerul estima că prin coplată se vor adăuga 378 milioane lei anul sistemului de sănătate.

La adoptarea proiectului de către Guvern, în noiembrie 2010, Ministerul Sănătăţii preconiza o sumă de cinci lei pentru consultaţiile medicului de familie aferente serviciilor plătite separat şi 15 lei pentru vizitele la domiciliu în afara programului de lucru de şapte ore. Consultaţia la medicul specialist din ambulatoriu va fi plătită cu 10 lei, iar consultaţia la medicul specialist în afara programului de lucru va fi taxată cu 20 de lei. De asemenea, consultaţia efectuată de serviciul de ambulanţă, doar în cazul când aceasta reprezintă solicitare de consultaţie la domiciliu, va presupune o taxă de 20 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO