Companii

Vrancart intra pe Bursa in cåteva zile

30.06.2005, 19:05 14

Actiunile producatorul de hårtie si carton Vrancart Adjud vor intra la tranzactionare pe Bursa de Valori Bucuresti peste cåteva zile, dupa ce comisia de listare a pietei a admis ieri cererea companiei de admitere la cota Bursei.

Listarea mai trebuie aprobata de Comitetul Bursei, insa este putin probabil ca acesta va formula obiectii.

Vrancart este cea de-a doua companie noua admisa la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti in acest an dupa societatea de intermediere bursiera SSIF Broker Cluj-Napoca, ale carei actiuni sunt tranzactionate din primavara acestui an.

A treia listare a anului va fi cea a holdingului Flamingo International, preconizata pentru mijlocul lunii viitoare. Comisia de listare a aprobat tot ieri listarea obligatiunilor municipale admise de Aiud.

Bursele romånesti sunt in vacanta saptamåna aceasta pentru adoptarea leului greu - tranzactiile de pe piataurmånd sa fie reluate luni 4 iulie.

Vrancart a derulat in prima parte a lunii aprilie o oferta publica primara initiala (IPO) pentru a-si putea lista actiunile pe piata. Oferta, derulata prin intermediul IFB Finwest, a fost suprasubscrisa cu aproape 30%.

Vrancart a oferit public 116 milioane de actiuni cu valoarea nominala de 1.000 de lei, la un pret de vånzare de 1.500 de lei pentru a se lista la Bursa.Valoarea totala a ofertei s-a ridicat astfel la 174 miliarde de lei (4,8 milioane de euro). Cererile de subscriere venite din partea investitorilor au vizat peste 150 de milioane de actiuni in valoare de aproximativ 225 miliarde de lei (6,2 milioane de euro).

Oferta s-a derulat prin sistemul tehnic al Bursei de Valori, unde s-au inregistrat 683 de ordine de subscriere, ceea ce arata un interes ridicat din partea micilor investitori.

Pe de alta parte, aproximativ un sfert din valoarea ofertei a fost subscrisa de fondul de investitii elvetian Hyposwiss Danube Tiger, conform unor surse din piata de capital.

Fondul are plasamente in companii romånesti in valoare de peste 40 de milioane de euro.

Vrancart a fost listata påna la jumatatea anului trecut la Bursa Electronica RASDAQ, dar actionarul majoritar al companiei, SIF Banat-Crisana, a fost obligat de legislatia pietei de capital sa delisteze actiunile. Societatea de investitii financiare detinea inainte de derularea ofertei 96,6% din capitalul Vrancart.

Conform ultimelor date financiare disponibile, cifra de afaceri a producatorului de hårtie Vrancart Adjud pe primele 9 luni ale anului trecut a fost de aproape 11 milioane de euro, iar profitul brut de aproximativ 1,5 milioane de euro, ambele in crestere cu 10% fata de perioada similara a anului anterior. Compania estimeaza ca va obtine anul acesta venituri din exploatare de aproximativ 20 de milioane de euro (718 miliarde de lei) si un profit net de aproximativ 1,6 milioane de euro (57,6 miliarde de lei), conform prospectului ofertei publice. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO