Companii

Vrancart: cifra de afaceri creste cu 30%, profitul cu 3%

19.09.2003, 00:00 16

Vrancart Adjud, unul din cei mai imprtanti producatori romani de hariei igienica si varton ondulat a realizat in primul semestu un profit net de 23 miliarde de lei, in crestere cu 3% fata de perioada similara a anului trecut, cand inregistrat un castig net de 22,4 miliarde de lei.
Cifra de afaceri a inregistrat o crestere mai mare, de aproape 30%. Vanzarile realizate de Vrancart in prima jumatate a anului au totalizat 273 miliarde de lei (8,3 milioane de dolari).
Actiunile Vrancart sunt listate la categoria a II-a a Bursei Electronice RASDAQ, unde se tranzactioneaza in apropiere de maximul istoric atins cu cateva saptamani in urma: 72.000 lei/actiune. Cotatia este cu 170% mai mare fata de cea la care se tranzactionau actiunile companiei cu un an in urma.
In anul 2002 compania a inregistrat venituri totale de 480 miliarde de lei si o crestere de 14% a productiei. Din totalul vanzarilor peste 10% reprezinta produse destinate exportului in tari ca Republica Moldova, Iugoslavia, Turcia, Grecia sau Bulgaria. Pe piata interna compania inregistrat anul trecut cea mai mare cota de piata la hartia de toaleta, 39%, si o cota de 16% pe piata cartonului ondulat.
Pe piata hartiei de toaleta societatea este concurata de Comceh Calarasi, Petrocart Piatra Neamt, Cahiro Scaieni si Letea Bacau. La carton ondulat, principalii competitori sunt Dunapack Rambox Sfantu Gheorghe, Romcarton Bucuresti, Celrom Turnu Severin, Eco Pack Ghimbav si Rondo Carton Cluj-Napoca.
Cel mai important actionar al societatii este SIF Transilvania, care detine un pachet de 93% din actiuni, restul titlurilor fiind detinute de actionari nesemnificativi. Societetea de investitii financiare este obligata de legislatia pietei de capital sa delisteze actiunile Vrancart, dar acest lucru nu ar fi in befeficiul SIF pentru ca vanzarea afacerii ar fi mai dificila in cazul unei companii necotate. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels