Companii

Volumul de lucrari dubleaza veniturile Arcom, pana la la 21 mil. euro

20.11.2003, 00:00 35

Compania de constructii Arcom SA Bucuresti, unul dintre cei mai puternici jucatori de pe piata interna de profil, a realizat in primele noua luni ale acestui an venituri totale in valoare de 770 mld. lei (21 mil. euro), duble in valoare nominala fata de perioada similara a anului trecut.
Profitul net al companiei a crescut cu 30% in lei in aceeasi perioada pana la valoarea de 52 mld. lei (1,4 mil. euro), peste nivelul prognozat pentru 2003, de 47 mld. lei. Compania vrea sa recastige pietele din Algeria si Libia pana in 2005 si ia in calcul posibilitatea de a investi in unitati de productie de structuri metalice usoare, pana acum asigurate pe piata romaneasca exclusiv din import, sustin oficialii companiei.
"Evolutia activitatii companiei s-a datorat cresterii volumului de lucrari in tara si a vanzarilor de materiale de constructii. Lucrarile de constructii montaj au o pondere de 40 a€“ 50% in ansamblul veniturilor noastre, in timp ce vanzarile de materiale de constructii au o pondere de circa 20%. In aceste conditii, preconizam venitutri totale de 950 mld. lei pana la finele acestui an", a spus pentru Ziarul Financiar Florian Florescu, director economic al Arcom Bucuresti SA.
Arcom SA Bucuresti face parte din holdingul de firme Arcom, unul dintre cele mai mari  de pe piata constructiilor, care are activitati in constructii a€“ montaj, betoane, materiale de constructii geam ermoizolator, produse de balastiera.
Arcom SA Bucuresti, companie care este actionar majoritar la firmele din holding, tocmai a decis sa-si majoreze participatia in unele companii din holding, decizia fiind luata in ultima sedinta a Consiliului de administratie de la finele lunii octombrie.
"Arcom participa acum la o majorare de capital social la P.I. Arcom, de la 55% cat detinem acum la aproximativ 90%, ceea ce "in cash" inseamna de la 300.000 la 6 mld. lei. O alta firma din holding unde operatiunea de majorare de capital este in curs este BATM Arcom, unde participatia Arcom va creste de la 52-55% la 90 a€“ 92%", a precizat Florescu. El a adaugat ca aceeasi operatiune va fi derulata in perioada urmatoare la alte doua companii din holding a€“ Grupul de Santiere Arcom SA si IAEC Arcom SA.
Arcom SA, candva "bratul" extern al industriei romanesti de constructii, s-a confruntat dupa 1989 cu o cadere dramatica a comenzilor din strainatate si pierderea unor piete de export traditionale din Orientul Mijlociu si nordul Africii.
In acest context, Arcom s-a reorientat catre piata interna si parteneriate sau asocieri cu firme straine, dar si-a propus sa revina pe unele din pietele pierdute.
O fabrica de structuri metalice usoare
Pe piata interna, Arcom studiaza acum posibilitatea realizarii unui proiect de investitie intr-o capacitate de productie de structuri metalice usoare. "Una din probemele pe care le avem in derularea lucrarilor la salile de sport este tocmai faptul ca avem nevoie de structuri metalice usoare, care acum sunt asigurate exclusiv din import. Comparativ cu structurile metalice grele, acestea scurteaza timpul de executie, cu efect asupra costurilor legate de manopera. Noi ne gandim si analizam in ce masura este fezabila ideea unei investitii in acest domeniu", a mai spus oficialul Arcom SA. Surse de pe piata estimeaza ca au mai fost firme interesate de a dezvolta asemenea proiecte pe piata romaneasca, inclusiv firme straine, insa o asemenea investitie este estimata la aproximativ 10 mil. $, cu o durata de amortizare pe termen lung.
In strainatate, compania de constructii Arcom are deschise sucursale la Munchen (Germania), Moscova (Rusia) si Krivoi Rog (Ucraina). In plus, a format societati mixte precum Lafarge Arcom Gips SA (unic producator de gips carton in Romania, din care Arcom detine 10% din actiuni), Nigeria International Ltd (Arcom 40%, partea nigeriana 60%), Arcom East SRL (companie mixta romano-ucrainiana) sau Zacon (formata in acest an in asociere cu compania germana Zublin). Arcom este o companie privata, peste 85% din actiuni fiind detinute de peste 1.400 de persoane fizice, niciuna neavand mai mult de 1%, alti actionari fiind SIF Muntenia cu 8%, Conimpuls Bacau cu 2-3 % (firma la care este actionar secretarul de stat MLPTL Sergiu Sechelariu) sau Gimart Calarasi. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO