Companii

Volatilitatea titeiului reduce drastic profitul Butan Gas de pe primul semestru

Volatilitatea titeiului reduce drastic profitul Butan Gas de pe primul semestru
30.08.2006, 19:18 3687

Butan Gas Romania, unul dintre primii jucatori de pe piata de GPL, a inregistrat un profit de 400.000 de euro in primele sase luni, de patru ori mai mic fata de perioada similara a anului anterior.
"Desi cotatiile internationale la produsele petroliere au crescut vertiginos de la inceputul anului, acest lucru a devenit negativ pentru noi. Cauza a fost faptul ca nu s-a reusit transferul diferentelor de marje. Costul de achizitionare al produsului a crescut, dar pretul de vanzare nu a suportat aceeasi crestere", au explicat reprezentantii companiei.
Butan Gas Romania este filiala locala a grupului italian international Butan Gas, controlat de omul de afaceri roman Iosif Constantin Dragan, potrivit ultimelor informatii disponibile.
O situatie similara a avut loc in prima parte a anului si pe piata rafinariilor si a benzinariilor, unde de asemenea marjele de profit s-au redus drastic.
Businessul operatorului de GPL (gaz petrolier lichefiat) a stagnat pe primul semestru la nivelul de anul trecut, adica 23 de milioane de euro.
Cresterea volumelor vandute coroborata cu mentinerea preturilor de vanzare in conditiile unor costuri mai mari a dat acest trend de stagnare pentru Butan Gas.
Piata de GPL cuprinde trei segmente - aragaz (butelii), micul vrac si autogaz (GPL auto).
"In prezent, segmentul de butelii inregistreaza o scadere contrabalansata de cresterea vanzarilor pe autogaz. Sectorul de mic vrac stagneaza", au declarat sursele citate.
Businessul cu GPL din Romania s-a dezvoltat rapid, in ultimii ani ajungand, dupa unele estimari, pana la 300 - 320 de milioane de euro.
Butan Gas a inregistrat la sfarsitul anului trecut un profit de 4,03 milioane de lei (1,11 milioane de euro) dupa ce in 2004 compania avea pierderi de 2,43 de milioane de lei ( 0,7 milioane de euro).
Cifra de afaceri a operatorului GPL (n. r. - gaz petrolier lichefiat) a inregistrat o crestere de aproximativ 30% comparativ cu perioada similara a anului 2004, atingand un nivel de 156,67 milioane de lei (43,5 milioane de euro).
Compania detine o cota de piata de aproximativ 21% conform propriilor estimari.
Actionarul majoritar al companiei este Butan Gas Spa Milano, care detine o participatie de peste 90%. Pachete minoritare sunt detinute de catre Propan Gas AG Viena si Eurofina Romania. Petrom detine un pachet de aproximativ 6% din actiunile companiei, reducandu-si astfel participatia de la nivelul de 8% detinut in urma cu un an.
Iosif Constantin Dragan, cel care a pus bazele grupului Butan Gas, este cotat printre cei mai bogati romani, cu o avere estimata la aproximativ 800-850 de milioane de dolari (640 - 680 de milioane de euro). Grupul a fost fondat in 1948.
Piata locala de GPL este controlata de cinci mari companii si anume Shell Gas Romania, Petrom, Butan Gas, Rompetrol Gas si Crimbo Gas. Petrom, cea mai mare companie din Romania, detine participatii la alti doi competitori de pe piata. Compania petroliera are un pachet de 45% din Shell Gas Romania.
La Butan Gas Romania, Petrom are 8% din actiuni.
Pozitiile dominante ale pietei sunt disputate intre Petrom si Shell Gas Romania.
Afacerea cu GPL este singura prin care mai este reprezentat gigantul olandez pe piata autohtona dupa exitul de pe piata benzinariilor.
Shell a luat decizia strategica de a se retrage complet de pe piata benzinariilor, prin vanzarea in doua transe a afacerii Shell Romania SRL catre grupul ungar MOL pentru o suma estimata pe piata la aproximativ 72 - 73 de milioane de euro.
Principalele motive au fost pe de o parte cresterea cotatiilor internationale la petrol, iar pe de alta parte cresterea consumului.
Cea mai dinamica ascensiune o cunoaste piata de autogaz, care poate atinge anul acesta si cresteri de 10%. Autogazul este in medie cu 50% mai ieftin decat benzina sau motorina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO