Companii

Vine vremea angajarilor: Clinicile private recruteaza peste 500 de oameni

Vine vremea angajarilor: Clinicile private recruteaza peste 500 de oameni

Exista premisele ca serviciile medicale private sa treaca de nivelul de 600 mil. euro in 2012

11.04.2010, 23:20 87

Piata serviciilor medicale, una dintre cele mai dinamice dinacest moment, va atrage investitii de peste 100 mil. euro inperioada urmatoare, bani care vor merge atat in spitale, cat si inclinici private.

O scurta trecere in revista a proiectelor anuntate pana acumreleva ca cele mai multe dintre investitii sunt de ordinul zecilorde milioane de euro, sume mari pentru acest domeniu, in conditiilein care investitia intr-o singura clinica poate fi de 1-2 mil.euro, si care releva pe de o parte atractivitatea pentruinvestitori, iar pe de alta parte nevoia de oameni in aceste noiunitati.

Astfel, reteaua Medicover, unul dintre principalii jucatori dindomeniu, ar putea face un spital de 88 de paturi in Pipera in urmaunor investitii de 40 mil. euro, iar Centrul Medical Unirea aanuntat ca are 30 mil. euro pentru investitii in urmatorii ani, din care 12 mil. euro vor mergeintr-un spital.

Medicana Hospital, una dintre cele mai mari retele de spitaleprivate din Turcia, va intra pe piata din Romania printr-un proiectde 30 mil. dolari care vizeaza constructia unei unitati inBucuresti, care ar putea incepe la sfarsitul lunii septembrie,potrivit Mediafax. Proprietarii Sanador au anuntat ca vor deschideun spital cu 120 de paturi in toamna, proiect care se ridica la 40mil. euro. Si actionarii Romar au planuri pentru un spital de 8-9mil. euro.

De la management la asistente, clinicile au nevoie deoameni

"Angajam acum pentru toate nivelurile, in cepand cu consolidareaechipei de management, a echipelor de dezvoltare si pana la pozitiile pentru care recrutam permanent, adica medici si asistentemedicale", a spus Sergiu Negut, deputy CEO al Centrul MedicalUnirea (CMU). Concret, compania vrea sa depaseasca 1.000 deangajati, fata de 700 in prezent (personal full time sicolaboratori).

Planurile CMU au fost impulsionate si de intrarea in actionariata fondului de investitii Advent International cu 80% din actiuni inurma unei tranzactii estimate de ZF la 30 mil. euro. Angajarile instructura de conducere sunt justificate de faptul ca Advent vaintari managementul si va crea noi pozitii in cadrul firmei.

Si clinicile aflate inca in mainile antreprenorilor localicontinua angajarile, salariile fiind de mii de euro.

"Facem multe angajari pentru proiectele de dezvoltare din acestan. Vorbim de 80-90 de oameni intr-o paleta larga: asistentimedicali, medici etc. Salariile sunt de la 500 de euro la 2.000 deeuro", a spus omul de afaceri Florin Andronescu, care impreuna cusotia sa, Doris Andronescu, dezvolta reteaua Sanador. Companiaopereaza in prezent patru unitati, toate in Bucuresti si are 330 deangajati.

Noi investitii, noi antreprenori

Si spitalul Nova Vita San controlat de omul de afaceri VirgilMailat, unul dintre fostii actionari ai producatorului Bere Mures,are in plan sa angajeze pana in 50 de oameni anul acesta. Spitalulde la Targu-Mures este una dintre investitiile in care au mersbanii rezultati din deal-ul prin care Heineken a preluat BereMures.

De la competitia cu multinationalele pe piata berii de peste 1mld. euro, Mailat a intrat pe un segment mai redus de "numai" 420mil. euro in 2010.

Insa spre deosebire de piata berii care este in scadere,clinicile private au cele mai ravnite evolutii din economie, astfelca exista premisele ca serviciile medicale sa treaca de nivelul de600 mil. euro in 2012. O alta deosebire fata de piata berii este cala nivelul serviciilor medicale private operatorii straini nu suntprezenti.

"Angajam in jur de 20-30 de persoane pentru noi activitati", aspus la randul sau Robert Serban, unul dintre actionarii GralMedical. Reteaua, care are 450 de angajati in prezent, a facut noirecrutari si in 2009.

Spitalele, proiecte mai vechi ale operatorilor, s-au concretizatin numar redus in ultimii ani, desi intentiile au existat. Ramanede vazut in ce masura aceste noi idei vor ajunge la final.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO