Companii

Veritas Panciu, intre grindina si cresterea datoriilor

07.10.2004, 00:00 37

Producatorul de vinuri Veritas Panciu traverseaza o perioada dificila din cauza grindinei care a distrus jumatate din recolta de struguri, dar si a unor datorii mai vechi care urmeaza sa fie esalonate.
"Grindina ne-a distrus jumatate din recolta de struguri, iar asigurarile nu ne-au acoperit decat o mica parte din pagube, care depasesc 1 milion de euro. Criza prin care trecem o vom rezolva noi insine si nu cu ajutorul unui investitor", spune Adrian Toma, directorul general al societatii, negand astfel informatiile conform carora ar purta tratative cu vreun investitor pentru o posibila vanzare a unui pachet de actiuni.
Veritas Panciu estima la inceputul acestui an o productie de 900.000 de litri, dar in urma calamitatilor naturale aceasta se va reduce pana la 600.000 de litri.
Toma spune ca grindina este un fenomen care a atacat podgoriile din Vrancea si in ultimii patru ani iar singura masura pentru stoparea acesteia este montarea in zona a unor rachete antigrindina. "Din cauza faptului ca grindina ne afecteaza an de an, companiile de asigurari maresc in fiecare an primele de asigurare. Am inceput demersurile pentru montarea in podgoria Panciu a unor rachete antigrindina", afirma Toma.
Veritas Panciu a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 2,5 milioane de euro si un nivel al datoriilor de 4 milioane de euro. Toma sustine ca in acest an cifra de afaceri a companiei se va situa la 3,5 milioane de euro, cu jumatate de milion de euro sub nivelul prognozat.
Veritas Panciu a semnat recent un contract de export a circa jumatate de milion de sticle de vin spumant pe piata olandeza. "Pe piata romaneasca consumatorii fac o confuzie intre vinul spumos si cel spumant iar beneficiarul acesteia este spumosul care castiga cote de piata datorita pretului de trei ori mai mic decat al spumantului: 2 euro fata de 5-6 euro. Pretul este, inca, determinant in optiunile consumatorilor. Aceasta confuzie ne-a determinat sa ne redirectionam spre pietele externe unde diferentele dintre cele doua bauturi sunt cunoscute", afirma Toma.
Veritas Panciu detine 13 ferme care administreaza aproximativ 1.500 de hectare cultivate cu vita de vie, din care 978 hectare reprezinta soiuri albe si 178 hectare soiuri rosii. La acestea se adauga peste 1.300 de hectare destinate culturilor agricole. Compania are un combinat de vinificatie cu o capacitate de peste 1, 2 milioane de litri si de patru centre de prelucrare a strugurilor si de vinificatie primara, fiecare dintre acestea avind o capacitate de 200.000 de litri.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO