Companii

Veniturile Medicover sunt mai mari cu 46% fata de anul trecut

16.11.2001, 00:00 22



Veniturile din Romania ale companiei private de servicii medicale Medicover au crescut cu 3 procente in al treilea trimestru fata de al doilea, ajungand la 1,3 milioane euro, si cu 64% fata de perioada similara a anului trecut.

Veniturile pe primele noua luni au fost de 3,8 milioane euro, cu 46% mai mari decat in aceasi perioada a anului trecut. Cresterile de vanzari au fost bune atat pe segmentul "prepaid", cat si pentru pentru operatiunile de laborator. Numarul abonatilor a crescut, ajungand la 9600.

"Rezultatele obtinute de companie in trimestrul trei ca si trendul ascendent al cifrei de afaceri au fost influentate de evolutiile pozitive din economie si de disponibilitatea crescanda a firmelor de a investi in servicii medicale, de care sa beneficieze angajatii lor" a declarat directorul general al Medicover Romania, Dan Lazarescu.

Medicover Romania va deschide in luna aprilie a anului viitor un centru medical la Focsani , in cadrul caruia va oferi servicii de specialitate pentru salariatii din industria locala de confectii textile.

"Aceasta investitie, in valoare de peste jumatate de milion de dolari, poate fi un stimulent si pentru alte companii de a investi in servicii de medicina muncii, ceea ce ar fi in propriul avantaj, pentru ca asigurarea unor astfel de facilitati constituie si o puternica motivatie pentru personal" a mai precizat Lazarescu.

Deschiderea centrului de la Focsani, care va avea treizeci de angajati, este urmarea semnarii unui contract de servicii pentru medicina muncii intre Medicover si compania Sorste, una dintre societatile semnificative din industria usoara, care are 2300 de salariati.

Pe langa serviciile de medicina a muncii specifice pentru industria textila, de care vor beneficia angajatii de la Sorste, centrul Medicover de la Focsani va oferi, contra cost , asistenta medicala primara si de specialitate pentru locuitorii din zona.

Managerul de la Medicover a apreciat ca prin incheierea contractului cu Sorste s-a realizat o premiera in materie: aparitia serviciilor private de medicina a muncii, astfel incat si politicile guvernamentale referitoare la implicarea companiilor private in domeniul asistentei medicale vor trebui schimbate.

De altfel, Medicover Romania s-a declarat dispusa sa se implice substantial cu investitii in domeniul sanatatii, ''de ordinul milioanelor de dolari'', in momentul in care va exista o legislatie stabila privind privatizarea in sectorul sanitar insotita de norme clare si precise de aplicare,a precizat Lazarescu.

Sorsteeste o companie romano-suedeza, care activeaza la Focsani din 1994, specializata in productia de confectii textile exclusiv pentru export. Sorste deruleaza contracte cu Kenzo, Faconable, Meico, La Redoutte, 3 Suisses, Hennes&Mauritz.

Anul trecut, Medicover a avut in Romania incasari de 3,7 milioane de euro (3,3 milioane de dolari ), reteaua sa de centre medicale oferind servicii pentru 7.000 de clienti din 300 de firme.

Medicover este cea mai mare investitii a fondului de investitii Oresa Ventures din Europa Centrala si Est.

Practic, Oresa Ventures, firma de investitii specializata pentru tarile din Europa Centrala si de Est, si cotata la Bursa din Stockholm, a hotarat sa-si concentreze activitatea pe cea mai mare companie din portofoliu-Medicover. De aceea a si luat numele acesteia, la inceputul acestui an.

Alte investitii substantiale pe piata romaneasca ale acestui fond sunt in lantul de magazine de electrocasnice Flanco, firma de publicitate outdoor Churchill Media si firma de leasing Motoractive.

Veniturile totale ale Medicover, care are activitati in Polonia, Ungaria, Romania si Estonia, au ajuns in al treilea trimestru la 7,3 milioane de euro, continuand cresterea puternica de pe primul trimestru al anului 2001.

Veniturile pe primele noua luni ale anului au fost de 21,7 milioane de euro, in crestere fata de cel 14 milioane euro in perioada similara a anului trecut.



Chitanta, la concurenta cu spaga

Daca in primii ani dupa 1989, serviciile medicale particulare s-au dezvoltat in Romania indeosebi pe seama initiativei doctorilor care si-au deschis mici cabinete proprii, ulterior piata s-a consolidat gratie aparitiei clinicilor private, fie specializate, fie de tip policlinica (medical center).

Acestea au beneficiat de o finantare consistenta, gratie actionariatului reprezentat de obicei de companii straine, ceea ce a facut ca serviciile si utilarea lor sa fie mult superioare calitativ celor asigurate de unitatile de stat, dar si mult mai scumpe decat acestea din urma.

Ca urmare, clinicile private s-au putut dezvolta exclusiv in Capitala si in orasele mari, cu standard de viata suficient de ridicat.

Din acelasi motiv, un segment distinct, uneori cel mai semnificativ, al clientelei il formeaza companiile, care recurg la serviciile clinicilor private prin intermediul sistemului de abonamente colective pentru angajati.

La ora actuala, piata romaneasca a serviciilor private de sanatate este dominata de centrul medical Medicover, a carui concurenta este reprezentata de Medsana, Unirea Medical Center si Biomedica.

Din 1994 s-a deschis in Romania si primul spital particular, Munposan, cu specific de chirurgie, a carui particularitate este ca ofera posibilitatea platii in rate a operatiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO