Companii

Vara fierbinte pentru incasarile din turism: 350 de milioane de euro si 1,4 milioane de pachete vandute pe litoralul romanesc

Vara fierbinte pentru incasarile din turism: 350 de milioane de euro si 1,4 milioane de pachete vandute pe litoralul romanesc

Cea mai solicitata statiune este Mamaia, urmata de destinatii precum Eforie Nord, Saturn sau Neptun. Desi mai bogat decat in anii trecuti, turistul roman ramane destul de conservator si nu apeleaza la servicii auxiliare, cum ar fi scufundarile in Marea Neagra, preferand pachetul clasic de cazare si masa

25.07.2008, 17:37 19

Potrivit reprezentantilor agentiilor de turism, cresterea solicitarilor se observa pe segmentul de trei stele, turistul roman devenind din ce in ce mai pretentios odata cu cresterea nivelului de trai. Desi mai bogat, turistul roman ramane destul de conservator si nu apeleaza la servicii auxiliare, cum ar fi scufundarile in Marea Neagra, preferand pachetul clasic de cazare si masa.
Turistii straini raman in continuare o tinta greu accesibila, in conditiile in care Turcia si Grecia conduc in topul destinatiilor de vacanta pe timpul verii. Cu toate acestea, exista o categorie de "straini" care alege plajele locale: romanul plecat in strainatate care se intoarce in vacanta acasa.
"In perioada mai - septembrie, estimam ca vor fi vandute aproximativ 1,4 milioane de pachete cu destinatia litoralul Marii Negre. Fata de anul trecut se remarca o crestere de aproximativ 20%, atat in ceea ce priveste numarul de pachete vandute, cat si valoarea totala a incasarilor care credem ca va ajunge in perioada analizata pana la un nivel de aproximativ 350 de milioane de euro", spune Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT).
Potrivit reprezentantului ANAT, cresterea solicitarilor, desi destul de slab comunicata, este datorata in mare parte imbunatatirii conditiilor de cazare de pe litoralul romanesc, in conditiile in care mai multe unitati hoteliere au trecut prin programe de renovare. "Cred ca vor veni maxim 100.000 de straini anul acesta. Nu stam foarte bine la capitolul atragerii strainilor pe plan local si nu cred ca situatia se va rezolva, pentru ca majoritatea turistilor din alte tari aleg cu precadere ofertele din Turcia sau din Grecia", explica Badulescu.
Potrivit acestuia, in continuare cea mai solicitata statiune este Mamaia, urmata de destinatii precum Eforie Nord, Saturn sau Neptun.
"Anul acesta cred ca vom inregistra o crestere a solicitarilor pentru litoralul romanesc de aproximativ 10%. S-a inregistrat o crestere a solicitarilor pentru segmentul de trei stele, de aproximativ 20-30% fata de anul trecut, in timp ce pentru hotelurile de doua stele cresterea a fost de aproximativ 10%", spune Marius Usturoiu, directorul general al tour-operatorului Mareea, una dintre principalele companii din piata care ofera sejururi pe litoralul romanesc.
"Nu cred ca putem vorbi de un apogeu al cererii in anumite luni, ci mai mult de un sezon echilibrat. Solicitarile din partea strainilor sunt in usoara crestere, dar oricum nivelul inregistrat de acest segment are o pondere destul de redusa in totalul afacerilor", spune Usturoiu. Potrivit reprezentantului Mareea, aproximativ 40-50% din vanzari provin din comercializarea pachetelor care au ca destinatie litoralul romanesc in timpul verii. Usturoiu spune ca dupa Mamaia, cele mai solicitate statiuni sunt Jupiter, Eforie Nord, Venus si Saturn.
"Va fi o crestere fata de anul trecut a solicitarilor, dar este destul de greu de estimat in acest moment un procentaj concret. Vanzarile pentru litoralul romanesc au inceput oricum din luna ianuarie, mult mai devreme fata de alti ani. Urmeaza sa vedem cum va influenta acest lucru afacerile. La nivel de tendinta este conturata optiunea turistului pentru segmentul de trei stele, dar ca preferinta pentru servicii auxiliare putem spune ca piata este de abia la inceput. Turistul roman are o abordare mai degraba traditionala a modului in care isi petrece vacanta", explica Radu Morariu, directorul general al agentiei de turism clujene Eximtur. Potrivit acestuia, cea mai solicitata destinatie ramane in continuare Mamaia, urmata de Neptun, Saturn, Jupiter, Venus si pe ultimul loc Costinesti.
"Peste 90% din solicitarile pentru petrecerea unei vacante pe litoralul romanesc sunt pentru sejururi. Este destul de dificila realizarea pachetelor doar pentru un sfarsit de saptamana", explica Morariu.
Reprezentantul Eximtur confirma faptul ca numarul strainilor care aleg plajele din Romania ca destinatie de vacanta este destul de mic, dar cu toate acestea solicitarile din strainatate nu lipsesc. Motivul este ca majoritatea din aceste solicitari vin tot din partea romanilor plecati in strainatate, dar care doresc sa-si petreaca vacanta in Romania.
"Mai vin si straini, dar foarte putini. Oricum, sunt destul de multi romani plecati in strainatate care vin totusi sa-si petreaca vacantele aici", explica Morariu.
Eximtur este una dintre principalele companii care comercializeaza pachete turistice pentru litoralul romanesc si la randul ei le revinde la peste 400 de agentii, potrivit reprezentantilor companiei.
Morariu spune ca turismul intern are o pondere de aproximativ 38% din totalul afacerilor inregistrate din companie, iar din acest segment aproximativ 70-80% este realizat din vanzarile de pachete turistice pe litoralul romanesc.
In ceea ce priveste turismul extern, si anul acesta majoritatea romanilor care vor pleca in strainatate pentru concediul de vara vor alege Grecia, Turcia sau Spania. Potrivit unor agentii de turism, aproximativ 30% din afacerile inregistrate sunt realizate prin intermediul acestor trei destinatii unde se asteapta cresteri chiar si de 40%.
Potrivit celor mai recente date furnizate de ANAT, anul acesta peste 300.000 de romani vor pleca in Grecia pentru petrecerea vacantei de vara, in timp ce numarul celor care vor alege Bulgaria ca destinatie de vacanta va fi in stagnare in jurul nivelului de 250.000 de persoane. Numarul celor care vor pleca in Turcia va ajunge anul acesta la aproximativ 100.000 de turisti romani, in timp ce Spania va atrage aproximativ 35.000 de romani, nivel similar cu numarul de turisti care vor alege Tunisia ca destinatie de vacanta.
Anul trecut a fost al doilea an consecutiv in care banii pe care strainii i-au cheltuit pe vacante in Romania au fost mai putini decat cei pe care romanii au decis sa-i cheltuiasca pe sejururi in strainatate. Astfel, incasarile din turism au ajuns la un nivel de 1,068 miliarde de euro, in crestere cu 34 de milioane de euro comparativ cu 2006, in timp ce romanii au cheltuit pe vacante in strainatate 1,1 miliarde de euro, cu 66 de milioane de euro peste nivelul inregistrat in 2006, potrivit datelor BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO