Companii

Vanzarile Pambac Bacau s-au oprit la 35 de mil. de euro

20.12.2004, 00:00 42

Producatorul de paste fainoase Pambac Bacau va incheia acest an cu o cifra de afaceri de 35 de milioane de euro, in crestere cu aproape 50% fata de anul precedent, in ciuda faptului ca statisticile indica o scadere a consumului de paine si paste fainoase la nivelul intregii tari.
Potrivit lui Ion Raducan, presedintele Pambac, compania a finalizat in luna august o investitie de 7,4 milioane euro pentru extinderea capacitatilor de productie si depozitare. Utilajele au fost puse in functiune in luna septembrie, iar capacitatea totala de macinare se ridica, in prezent, la aproximativ 850 de tone de grau pe zi. Potrivit estimarilor firmei, Pambac are o cota de piata de circa 30% la pastele fainoase. De asemenea, societatea a investit anul trecut intr-o noua fabrica de paine si in extinderea retelei de magazine proprii de la 24 la 32. Raducan spune ca ia in calcul posibilitatea extinderii capacitatilor de productie, atat la paste cat si la produse de panificatie.
Compania detine 28 de facilitati de productie, iar oferta include mai multe tipuri de faina de grau destinata consumului casnic si industrial, peste 30 de tipuri de paste fainoase, produse de panificatie si amelioratori pentru panificatie.
Pambac a fost privatizata in 1995 prin metoda MEBO (achizitie de catre manageri si salariati), 95% din pachetul de actiuni fiind detinut de angajati si conducere, SIF Moldova avand restul de actiuni. In prezent, firma are 800 de angajati.
Principalul concurent al Pambac in Moldova este Racova Com Agro Pan apartinand omului de afaceri Adrian Porumboiu. La nivelul intregii tari, competitorii cei mai puternici sunt Vel Pitar, Dobrogea, Loulis, Boromir, Baneasa, Pangram Resita, Pangroup Craiova si Spicul Bucuresti.
Conform datelor Ministerului Agriculturii, consumul de paine sI produse fainoase a scazut in acest an cu 19%, la 120 de kilograme pe cap de locuitor, fata de 139 de kilograme in 2003. De altfel, painea si pastele fainoase au fost singurele produse agroalimentare care au inregistrat scaderi in acest an, iar tendinta de scadere se va mentine si in anii urmatori.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO