Companii

Vanzarile Loulis Romania au crescut cu 34%, pana la 40 mil. euro

06.04.2004, 00:00 82



Producatorul din industria de morarit si panificatie Loulis Romania a anuntat cresterea cifrei de afaceri pentru anul trecut cu 34% fata de anul precedent, pana la 40 de milioane de euro.



"Cresterea a fost determinata in primul rand de faptul ca liniile de productie au functionat la capacitate maxima anul trecut si in acelasi timp vanzarile au crescut simtitor", spune Nikolaos Voudouris, presedintele Loulis Romania.



El spune ca la cresterea cifrei de afaceri a contribuit si majorarea considerabila a pretului graului anul trecut, care a dus in final la marirea preturilor produselor finite.



Compania estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de peste 50 milioane euro.



Conform propriilor date ale Loulis, compania detine o cota de piata in Bucuresti de 22% la vanzarile de paine proaspata, de 50% la vanzarile de faina pentru consum industrial si la cele de faina la pachete si aproximativ 80% la fulgii de porumb si cereale expandate.



"Loulis este de asemenea lider de piata in Targu Mures si pe o arie de 250 de kilometri in jurul acestui oras la celelalte categorii de produse. Produsele noastre ajung la 5,5 milioane de consumatori, respectiv 25% din populatia tarii", afirma Voudouris.



Loulis Romania a finalizat in septembrie 2003 construirea unui nou complex de morarit si panificatie, la Cernica, care a necesitat o investitie de 80 de milioane de euro. Acesta include trei mori, o fabrica de paine, o linie de productie a fulgilor de porumb si a cerealelor expandate, o linie de productie a pesmetului si o fabrica de paste. Pentru acest an, Loulis preconizeaza investitii de 1,5 milioane euro.



"2003 a fost un an dificil pentru toate companiile din industria de morarit si panificatie. Criza graului, determinata pe de o parte de scaderea productiei interne, iar pe de alta parte de cresterea pretului graului la nivel international, a avut influente negative asupra profitabilitatii companiilor care activeaza in acest sector. Acestea au fost nevoite sa diminueze profiturile, intrucat piata nu putea absoarbe o crestere atat de mare a pretului fainii", sustine Voudouris.



Loulis a importat necesarul de cereale pentru anul trecut in proportie de 90-95%.



"Privita dintr-o alta perspectiva, criza graului a dus la o crestere considerabila a cifrei de afaceri a marilor companii din industria de morarit si panificatie, dar a afectat in acelasi timp companiile mici si mijlocii din acest sector. Dincolo de aceste probleme generate de criza graului din Romania, a existat si un aspect pozitiv, legat de calitatea produselor. Importurile de grau, de calitate net superioara fata de cel romanesc, au determinat o imbunatatire a nivelului de calitate a produselor finite", sustine pretedintele Loulis Romania.



Loulis detine in Moara Loulis, si fabricile de paine Titan Bucuresti si Mopan Targu Mures.Ultimele doua au fost achizitionate in 1999 cand Loulis International a cumparat pachetul majoritar de actiuni al Saint Georges Mills care detinea la vremea respectiva cele doua fabrici. Grupul are capacitati de macinare de 650 tone/zi si de fabricare a painii proaspete de 200 tone/zi.



Compania detine in portofoliu marcile St. George's Mills - faina, malai, gris; Belforno - specialitati de paine ambalata, cozonac, biscuiti, saleuri, pesmet; Riva - paste. Grupul Loulis a lansat in ianuarie o noua gama de cereale pentru micul dejun, in diferite sortimente: Classic, Choker, Melos, Foxies. Compania are propria retea de magazine sub marca "Family" amplasata in 40 de locatii din care 30 in Bucuresti si 10 in Targu Mures.



Grupul Loulis este prezent in Romania, Bulgaria, Albania si Grecia, fiind detinut de omul de afaceri Konstantinos Loulis.



Industria de morarit si panificatie a fost estimata pentru anul trecut la 1,3 miliarde de euro. Principalii concurenti ai Loulis Romania sunt Vel Pitar, Boromir, Pambac, Baneasa, Dobrogea, Pangran si Pan Group. stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO