Companii

Vanzarile de medicamente au crescut cu 20%

20.02.2007, 19:05 15

Vanzarile de medicamente pe piata locala au atins anul trecut 5,47 mld. lei (1,55 mld. euro), in crestere cu 19,2%, potrivit companiei de cercetare Cegedim Romania.
"Ultimul trimestru din 2006 a imbunatatit rata de crestere a pietei totale, marcand redresarea semnificativa a anului 2006, dupa un inceput mai dificil", informeaza Cegedim.
Vanzarile de medicamente prin intermediul farmaciilor au consemnat cel mai rapid ritm de crestere anul trecut (plus 25%), in timp ce vanzarile prin intermediul spitalelor s-au marit cu numai 1,2%. Medicamentele cu prescriptie (Rx) au totalizat in 2006 3,44 mld. lei (977 mil. euro) cu 25,7% mai mult decat in 2005. Un avans considerabil l-au avut si medicamentele care se pot cumpara fara prescriptie, care au atins 897 mil. lei (254,5 mil. euro), potrivit Cegedim.
"O crestere de 20% reprezinta un minim care trebuie sa se repete si in acest an. Astfel, in urmatorii cinci ani consumul din Romania s-ar putea apropia de cel din Ungaria, Cehia sau Slovacia", a declarat Marius Savu, director general Eli Lilly Romania, al unsprezecilea jucator de pe piata locala, potrivit Cegedim.
Cele mai importante piete au fost cele ale medicamentelor cardiovasculare (pentru bolile de inima), anti-infectioasele sistemice (antibioticele) si cele care trateaza afectiuni ale tubului digestiv.
Principalii jucatori de pe piata au fost GSK, Hoffmann La Roche, Sanofi-Aventis, Novartis si Pfizer.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO