Companii

Vanzarile Dacia au crescut cu 85% la noua luni

28.10.2005, 19:13 15

Vanzarile Dacia au consemnat un avans de 85% in primele noua luni ale anului comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, stimulate de succesul modelului Logan pe toate pietele unde este comercializat, potrivit grupului francez Renault, actionarul principal al companiei.

Veniturile grupului Renault au crescut cu 2,9% in primele noua luni ale anului, la 30,8 miliarde de euro. Numai divizia de automobile a grupului a consemnat venituri in crestere cu 3,1% in perioada mentionata, pana la 29,4 de miliarde de euro.

In Europa de Vest, in conditiile concurentei intense si a presiunii preturilor, Renault si-a continuat strategia mentinerii volumului la un nivel profitabil, reducerii costurilor si optimizarii capacitatilor de productie.

Vanzarile grupului au consemnat un avans de 3,4% in primele noua luni ale anului, la aproape 2 milioane de unitati, comparativ cu perioada similara a anului trecut.

In Europa de Vest, vanzarile vehiculelor de pasageri s-au redus cu 2,1%, in timp ce cota de piata a scazut de la 10,7% la 10,4%. In afara Europei Occidentale, volumul vanzarilor marcii Renault s-a apreciat cu 11,2%.

In Coreea de Sud, Renault Samsung Motors a obtinut o crestere a volumului vanzarilor de 43%, cota de piata a diviziei in cazul vehiculelor de pasageri ajungand la 12,7%.

Logan a fost lansat in luna septembrie a anului trecut, productia fiind realizata la fabrica Automobile Dacia Pitesti, preluata de Renault in anul 1999. Ulterior, compania franceza a inceput fabricarea modelului si in Rusia, Maroc si Columbia.

Automobile Dacia estimeaza pentru acest an productia a 175.000 de vehicule, din care 60.000 de unitati vor fi destinate pietelor externe. In aceste conditii Dacia va depasi o cifra de afaceri de peste un miliard de euro si va trece pentru prima data pe profit de la venirea Renault ca actionar.

Renault si-a propus sa atinga in 2010 un nivel anual al vanzarilor de un milion de autoturisme Logan, dupa ce, pe langa Pitesti, masina va mai fi produsa si in India, Rusia, Maroc, Columbia, Iran sau chiar China.

Renault a investit peste 700 de milioane de euro de la preluarea Dacia si pana la sfarsitul anului trecut, urmand ca potrivit planului de afaceri investitiile sa depaseasca un miliard de euro la sfarsitul anului 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO