Companii

Vanzarile Carrefour au explodat pe final de an

25.01.2008, 19:03 16

Trimestrul IV al anului trecut a adus vanzari de 306 mil. euro pentru reteaua de hipermarketuri Carrefour, incasarile din decembrie fiind estimate la peste 100-120 mil. euro in conditiile in care numarul magazinelor a ajuns la 11.
Grupul francez a raportat vanzari de 866 mil. euro pe piata romaneasca pentru intreg anul trecut, in crestere cu 54,5% fata de 2006 (la o rata de schimb constanta). Investitiile totale pentru extindere au insumat aproximativ 80 de milioane de euro.
Carrefour a inregistrat pe piata romaneasca cea mai mare rata de majorare a vanzarilor pe 2007 fata de anul precedent, celelalte pozitii in clasamentul celor mai mari cresteri fiind ocupate de Brazilia (40,2%), Polonia (38,9%) si Argentina (36%), se mai arata in raportul financiar Carrefour.
Romania s-a numarat si printre cele trei tari care au condus avansul vanzarilor Carrefour in termeni comparabili (fara a lua in calcul extinderea retelelor) la nivel european, alaturi de Spania si Polonia, inregistrand cresteri organice de peste 5% in 2007 fata de anul 2006.
Evolutia afacerilor Carrefour in Romania vine pe fondul extinderii retelei de hipermarketuri cu 4 unitati in 2007, dintre care trei au fost deschise chiar in ultimul trimestru al anului. La aceasta se adauga dinamica pietei locale de bunuri de larg consum, care a inregistrat anul trecut un avans estimat la 15% fata de 2006, precum si adoptarea de catre Carrefour a unei strategii de marketing mai agresive prin dezvoltarea portofoliului de servicii.
Anul trecut, Carrefour a adus pe piata locala si divizia de turism Carrefour Voiaj, a continuat parteneriatul cu BRD pe credite de consum si carduri de credit si a incheiat unul nou cu Omniasig pentru servicii de asigurare pentru clienti. Creditele acordate de BRD Finance in magazinele Carrefour au antrenat in special cresterea vanzarilor de electronice si electrocasnice.
Retailerul francez estimeaza depasirea pragului de vanzari de un miliard de euro pe piata locala in acest an, avand planificate 6 deschideri de hipermarketuri, dintre care inca una in Bucuresti, si integrarea retelei de supermarketuri Artima, preluata anul trecut de la fondul de investitii PEF V (Polish Enterprise Fund).
Carrefour ar putea intra in acest an si pe segmentul discounterelor prin preluarea magazinelor Plus de la grupul german Tengelman, potrivit unor surse citate de presa internationala.
2008 ar putea deveni astfel cel mai dinamic an al companiei Carrefour in Romania dupa ritmul de extindere a retelei de hipermarketuri. Si concurentii sai directi Real si Auchan au anuntat ritmuri de extindere accelerata pe piata locala pentru acest an, insa Carrefour este primul retailer international care a comunicat valoarea vanzarilor in Romania pe 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO