Companii

Vanzari si profit in scadere la Petros

17.11.2004, 00:00 17

Rompetrol Well Services (Petros), compania de servicii petroliere a grupului Rompetrol, estimeaza ca va incheia acest an cu o cifra de afaceri de 420 miliarde lei (10,5 milioane euro), in scadere cu 13% fata de cea de anul trecut.
Profitul operational al companiei ar urma sa se ridice la finalul anului, conform estimarilor reprezentantilor grupului Rompetrol la 10 miliarde de lei, cu 38% mai mic fata de cel din 2003.
Primul trimestru al acestui an a insemnat scadere importanta a cererii pe piata interna, dar compania a reusit ulterior sa recupereze pierderile pe care le-a inregistrat in primele luni ale anului. Pe primele zece luni ale acestui an Petros a obtinut un profit operational de 7 miliarde de lei si o cifra de afaceri de 363 miliarde de lei.
Tot in aceeasi perioada, veniturile totale si profitul inainte plata dobanzilor, a impozitelor, a deprecierilor si a amortizarilor (EBITDA) au depasit limitele bugetate, cu valori de 49 miliarde lei si 12 miliarde lei, ajungand la 372 miliarde lei, respectiv, 59 miliarde lei. Conform propriilor estimari, societatea detine aproximativ o treime din piata interna a serviciilor speciale la sonda, avand printre clienti companiile Petrom, Romgaz si Amromco. Din totalul vanzarilor, 10% au fost destinate pietelor externe, in Kazahstan, Azerbaidjan si Iordania.
Unul din principalii concurenti ai companiei este Petromservice, societate detinuta de salariatii Petrom.
Actiunile Rompetrol Well Services, listate la Bursa de Valori Bucuresti au inregistrat in ultimul an o tendinta usor descendenta pe in ciuda cresterii de ansamblu a pietei. Ultima tranzactie cu actiunile companiei s-a realizat la 1.420 lei/actiune. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera a societatii este de 3,2 milioane de euro.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO