Companii

Vanzari de peste 3 milioane de dolari la Elpreco Craiova

19.06.2001, 00:00 83



Producatorul de beton si materiale de constructii Elpreco SA si-a sporit vanzarile cu 70% in primele cinci luni ale anului, valoarea cifrei de afaceri in aceasta perioada a anului fiind de 3 mil. $, mai ales datorita cresterii cererii de BCA in piata.

"Vanzarile de BCA au constituit peste 60 % din volumul cifrei de afaceri realizate in aceasta perioada, in conditiile cresterii cererii in piata a acestui produs mai ales de catre distribuitori, zidaria cu BCA fiind solutia preferata in constructii", a declarat pentru Ziarul Financiar Doina Soloveanu, sef birou marketing la Elpreco Craiova.

Potrivit sursei citate, veniturile din exploatare la sfarsitul lunii mai au fost de peste 88 mld. lei, iar profitul din exploatare in valoare de 5 mld. lei.

Pe piata tiglei, compania are o concurenta puternica, reprezentata la nivel national de operatori precum Imcop Cluj Napoca sau Bramac Brasov, iar la nivel local - activeaza producatori mici "cu produse consacrate in zona respectiva", spune Soloveanu.

Elpreco estimeaza pentru 2001 o cifra de afaceri in valoare de peste 270 mld. lei (aproximativ 10 mil. $), in crestere cu 25 % fata de anul trecut. "Pe segmentul tiglei din beton, speram in acest an sa ne crestem cota de piata, care in prezent este de 15% din piata interna", a adaugat Soloveanu.

Printre partenerii de afaceri ai companiei se numara firmele de constructii Coremi SA Craiova, Hidroconstructia Bucuresti, Electrica SA Craiova, Foricon Deva sau Sidermet Ind SA Bucuresti.

Din 2001, compania a inceput fabricarea pavelelor de 10 cm grosime destinate traficului greu si a inca 7 modele noi de borduri, acestea fiind executate cu instalatii si tehnologie marca Zenith ( Germania ).

In ceea ce priveste prefabricatele din beton simplu, armat sau precomprimat clasice, cererea este in scadere, afirma reprezentantii firmei.

Compania comercializeaza produsele proprii catre firmele de constructii (clientii

traditionali), persoane fizice ( prin magazinul propriu ) sau prin reteaua de distributie care cuprinde 60 de puncte de desfacere in toata tara.

Romanii au nevoie de aproape 3 milioane mp de tigla de beton pe an, daca luam in considerare numai cererile pentru construirea de noi locuinte, a adaugat Soloveanu.

Producatorul de materiale de constructii si prefabricate din beton ELPRECO S.A a fost prima companie din Romania care in 1993 a inceput productia la nivel industrial a tiglei din beton.

Astfel, ELPRECO a investit 4,2 milioane$ pentru achizitionarea de instalatii automatizate si a trecut la fabricarea tiglelor colorate cu oxizi metalici stabili. Instalatiile, care dispun de tehnologie de ultima ora si sunt importate din Suedia si Germania, produc aproximativ 120 de tigle/minut.

Potrivit operatorilor din piata, tigla de beton are cateva atuuri importante in competitia cu celelate tipuri de invelitori: termenul de garantie - 30 de ani, durata de utilizare - 100 de ani, impermeabilitate, rezistenta indelungata la ciclurile inghet-dezghet, nu este energofaga. In plus, daca se strica una, nu trebuie inlocuite toate, ci doar cea "bolnava".

Elpreco SA s-a privatizat in 1996, structura actionariatului fiind urmatoarea : fondul de investitii Broadhurst - 43%, SIF Oltenia - 20%, Lindsell - 5%, restul actiunilor fiind detinute de catre alti actionari persoane fizice si juridice. Valoarea nominala a actiunii este de 25.000 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO