Companii

Valeo echipeaza Solenza

01.08.2003, 00:00 29



Grupul francez Valeo va furniza o serie de sisteme si componente pentru noul model Dacia Solenza, valoarea contarctelor depasind cateva milioane de euro. "Vrem sa sprijinim expansiunea Renault-Dacia din Romania, mai ales de cand compania si-a intarit strategia de dezvoltare in piata in continua crestere din Europa de Est" a declarat Thierry Morin, presedintele Valeo.



Reprezentantii Dacia au confirmat la randul lor informatiile. Potrivit acestora, in pana la sfarsitul lunii trecute se vandusera aproape 13.000 de automobile Solenza, din care 10.500 pe piata locala.



Pana in anul 2007 vor fi produse 200.000 de automobile Dacia Solenza, care vor fi destinate atat pietei locale cat si exportului.



Potrivit Valeo, grupul va furniza pentru automobilele Dacia Solenza componente precum radiatoare, sisteme de incalzire si aer conditionat, alternatoare. Acestea vor fi livrate de la fabricile din Europa ale grupului. Sistemele de cablaje electrice vor fi furnizate de la facilitatea de productie pe care Valeo o detine pe platforma de la Mioveni.



Valeo este un grup international specializat pe design, productia si vanzarea de componente auto. Grupul are 130 de fabrici si 54 de centre de cercetare in cele 25 de tari in care este prezent.



Grupul francez a devenit actionar majoritar la Automobile Dacia in septembrie 1999, cand a achizitionat 51% dintre actiuni de la statul roman pentru suma de 50 de milioane de dolari. Producatorul francez s-a angajat, prin contractul de privatizare, sa realizeze investitii de 219,7 milioane de dolari, in termen de cinci ani.



Dupa ce a venit ca actionar majoritar la Dacia, Renault s-a confruntat cu mai multe probeme decat anticipa. Astfel piata auto romaneasca a scazut continuu la nivelul ultimilor ani. In aceste conditii, la aproape patru ani de la venirea francezilor, producatorul roman de automobile continua sa inregistreze pierderi. Anul trecut, pierderile Dacia au depasit 86 de milioane de euro, in crestere cu aproape 12% fata de anul 2001, cand au fost de 77 milioane euro.



Revenirea pe profit a producatorului din Pitesti se va petrece, spun reprezentantii companiei, o data cu lansarea pe piata la sfarsitul anului viitor a modelului de 5.000 de euro, al carui nume de cod este X90. Aceasta inseamna ca primul an pe profit al producatorului roman va fi 2005. ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO