Companii

VAE Apcarom: Vanzari de patru ori mai mari si un milion de euro profit

27.07.2005, 19:24 26

Producatorul de echipamente de cale ferata VAE Apcarom Buzau a realizat in primul semestru al acestui an o cifra de afaceri de 7,8 milioane de euro (28,7 milioane de lei), de aproape patru ori mai mare comparativ cu perioada similara a lui 2004.

In aceste conditii, societatea a obtinut un profit net de 3,5 milioane de lei noi (aproape un milion de euro), comparativ cu o pierdere de 380.000 de euro in primele sase luni ale anului trecut.

"In perioada de raportare, compania a continuat trendul ascendent in ceea ce priveste evolutia veniturilor si a profitabilitatii, inceput in primul trimestru. Pe fondul unui portofoliu de comenzi superior perioadei corespunzatoare a anului precedent, precum si al masurilor de optimizare a activitatii, orientate in special spre cresterea productivitatii muncii, s-a reusit obtinerea unor rezultate superioare prevederilor bugetului pentru anul in curs", se arata in raportul transmis de companie Bursei de Valori.

Reprezentantii societatii nu au dorit ieri sa ofere informatii suplimentare pe marginea acestor rezultate.

Apcarom a continuat in acest an programul de optimizare a activitatii inceput anul trecut cand a investit 1,5 milioane de euro pentru achizitia unor utilaje noi. "Desi preturile medii de vanzare ale produselor companiei au fost stabile, inregistrand o evolutie similara cu cea a inflatiei, s-a reusit scaderea ponderii costurilor materiale in valoarea productiei, obtinandu-se astfel o dinamica superioara a valorii adaugate. De altfel, dinamica veniturilor este superioara dinamicii tuturor categoriilor de costuri, realizandu-se astfel unul din obiectivele majore ale programului de optimizare, si anume mentinerea avantajului competitiv al companiei atat pe piata interna, cat si pe pietele de export", se mai precizeaza in raportul companiei.

Veniturile din exploatare ale companiei au crescut cu 150% in primul semestru al lui 2005 fata de aceeasi perioada a anului trecut, depasind 8 milioane de euro, in timp ce cheltuielile de exploatare s-au majorat doar cu 100%, fara a depasi 7 milioane de euro. In aceste conditii, profitul din exploatare s-a situat peste nivelul de un milion de euro.

Cea mai mare parte a vanzarilor Apcarom, circa 75%, au avut ca destinatie piata interna, unde compania a beneficiat de comenzi suplimentare din partea clientilor traditionali, cat si de cresterea cotei de piata la tirfoane (suruburi pentru calea ferata) in urma castigarii licitatiei organizate de Compania Nationala a Cailor Ferate Romane (CNCFR) pentru circa 740 de tone.

Desi exporturile detin o pondere importanta in cifra de afaceri a companiei, veniturile obtinute din exporturi nu au fost afectate semnificativ de intarirea monedei nationale datorita masurilor luate in vederea diminuarii riscurilor valutare.

"Managementul VAE Apcarom apreciaza ca prevederile bugetului pe anul in curs se vor realiza la toate capitolele, existand conditii chiar pentru obtinerea unei profitabilitati superioare", se arata in finalul raportului transmis catre BVB. Compania si-a bugetat pentru acest an vanzari de 11,8 milioane de euro si un profit net de peste un milion de euro.

Apcarom este singurul producator roman de aparate de cale si componente de aparate de cale pentru cale ferata si metrou. Principalul client al societatii este CFR, cu o pondere de circa 45% din vanzari.

Societatea a fost privatizata in 1998, devenind membra a concernului austriac VAE, lider mondial in fabricarea aparatelor de cale. Grupul austriac VAE detine 77,4% din actiunile Apcarom. Principalul actionar minoritar este fondul de investitii Danube Tiger cu 9% din actiuni.

Actiunile Apcarom sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti, unde ultima tranzactie s-a realizat ieri la pretul de 0,431 lei/actiune, in crestere cu 2,1%.

Capitalizarea companiei a societatii este de peste 8,9 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO