Companii

UTI Systems mizeaza pe tehnologia informatiilor si a comunicatiilor

08.04.2004, 00:00 21



UTI Systems, cea mai mare companie din grupul UTI, cu afaceri in sisteme de securitate si IT & C, estimeaza in acest an pe o triplare a afacerilor, avand ca tinta vanzari de 27,8 mil. euro, fata de 10,2 mil. euro in 2003.



Compania mizeaza pe extinderea activitatii in domenii cu potential mare si cu o rata buna de rentabilitate precum tehnologia informatiilor si a comunicatiilor si de aceea este interesata sa atraga finantare din partea investitorilor.



Cu o rata a profitului de 11%, compania ar putea fi listata in acest an la Bursa de Valori, potrivit lui Tiberiu Urdareanu, presedintele UTI Grup. Afacerile UTI Grup, detinut in proportie de 96% de catre Tiberiu Urdareanu, au fost in 2003 de 32, 5 mil. euro (36,7 mil. $), in scadere in euro cu 13% fata de anul anterior. In dolari, insa afacerile grupului au crescut cu circa 5%.



UTI Grup este formata din mai multe companii, cu activitati in domeniul serviciilor de monitorizare, protectie si paza (firma Cobra Security) sau in domeniul serviciilor administrative (curatenie, intretinere) sau constructii civile.



UTI Grup, unul dintre liderii pietei interne a sistemelor de securitate, este din ce in ce mai activ pe pietele externe, in conditiile in care miza pe cifra de afaceri se ridica in acest an la 40 mil. euro. In primul trimestru, afacerile grupului au atins valoarea de 10 mil. euro, potrivit lui Urdareanu.



Pana anul trecut, strategia grupului viza exclusiv piata interna si o pozitionare cat mai buna pe aceasta, la care s-au adaugat comenzi externe pentru realizarea unui proiect de telecomunicatii in Kazahstan si a unui program de securizare a aeroportului din Cairo. Dupa participarea in acest an la Targul de tehnologie CeBIT organizat la Hanovra, UTI a incheiat contracte pentru distributia pieselor pe pietele din SUA, Marea Britanie sau Germania, potrivit lui Tiberiu Urdareanu.



Valoarea comenzilor UTI pentru cele trei mari piete europene depaseste 3 mil. euro numai in 2004, a mai precizat presedintele grupului.



Pe de alta parte, piata irakiana a intrat in vizorul UTI ca si a altor companii romanesti, in cadrul lucrarilor de reconstructie. Potentialul pietei din Golful Persic este mare, cu atat mai mult cu cat au loc licitatii pentru atribuirea unor contracte in valoare de 5 miliarde dolari pentru lucrari de constructii, urmand ca in perioada urmatoare sa fie licitate contracte de 5 miliarde dolari pentru alte lucrari decat cele de constructii.



"Suntem in discutii cu firma Scaylink din Canada pentru a participa la proiecte legate de aeroporturile din Irak", a spus Tiberiu Urdareanu, care a adaugat ca firma canadiana poarta discutii si cu alte companii.



UTI, ca si celelalte companii romanesti, isi negociaza intrarea in afacerile de pe piata irakiana din pozitia de subcontractori pentru contractorii generali, care sunt de regula americani.



UTI Systems a contractat, recent, un credit in valoare de 86,6 mld. lei (peste 2 mil. euro) de la Raiffeisen Bank, pentru finantarea unui proiect de extindere a sistemului electronic e-licitatie.ro, in baza unui contract incheiat cu Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.



Tiberiu Urdareanu, 51 de ani, a absolvit Institutul Politehnic Bucuresti - Facultatea de Automatica in 1997 si Universitatea din Leicester, Marea Britanie, in 1998. Intre 1978 si 1984 a lucrat in Ministerul Industriilor si Constructiilor de Masini, dupa care pana in 1993 a lucrat in cadrul Institutului de Cercetari al Armatei din cadrul Ministerului Apararii Nationale. Din 1993, conduce grupul UTI.



Potrivit unor estimari facute anul trecut, UTI Grup detinea o cota de piata de aproximativ 40% din piata serviciilor de securitate fizica, respectiv 60% din piata proiectelor de securitate informationala.



Pe segmentul securitatii fizice, UTI este concurat de alte firme precum Bidepa, Dragon Star sau BGS.



Pe de alta parte, UTI lipseste de pe un segment de piata mai nou acaparat de firmele de securitate - procesarea de bani, unde lider este grupul danez Group 4 Falck.  adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO