Companii

Ursus investeste 30 mil. dolari in fabrica de la Buzau ca sa tina pasul cu piata de bere

16.02.2006, 20:16 173

Compania are patru facilitati de productie, iar investitia de la Buzau este cea mai importanta de la intrarea Ursus Breweries pe piata locala.

Producatorul de bere Ursus Breweries, parte a grupului international SabMiller, va investi in acest an peste 30 de milioane de dolari (25 mil. euro) pentru extinderea capacitatilor de productie a fabricii de la Buzau. Prin aceasta investitie, Ursus mizeaza pe cresterea cu 75% a capacitatilor de productie saptamanale.

"Este cea mai mare investitie din momentul intrarii Ursus Breweries pe piata din Romania", a declarat Dieter Schulze, presedintele companiei.

El a mai precizat ca investitia urmareste dezvoltarea marcilor de bere romanesti. La Buzau, compania produce Ursus Premium si Timisoreana Lux. In prezent, fabrica de la Buzau are o capacitate anuala de 800.000 de hectolitri si aproximativ 300 de angajati. Noua linie de imbuteliere va avea o capacitate de 45.000 sticle/ora.

"Pe langa cresterea capacitatii de productie, acest proiect de investitii va facilita extinderi viitoare si costuri competitive, ceea ce va conduce la alinierea operatiunilor Ursus Breweries din Buzau la standardele SABMiller", a declarat Cristian Matei, directorul fabricii de bere de la Buzau.

Valoarea investitiilor realizate pana acum de Ursus Breweries la Buzau depaseste 13 milioane de dolari (10,7 mil. euro). Fabrica de bere de la Buzau a fost prima achizitionata de SABMiller in Romania, in 1996.

Ursus Breweries este prezenta pe piata romaneasca cu marcile Pilsner Urquel in segmentul superpremium, Peroni in cel premium, Timisoreana si Ursus in mainstream si Ciucas in cel economic.

La sfarsitul anului trecut, Ursus Breweries a intrat si pe segmentul berii cu continut ridicat de alcool, prin lansarea unui nou brand, Stejar Strong Beer. Acesta este al saselea brand lansat de Ursus pe piata locala si are un continut de alcool de 7% (fata de 4 - 4,5% la marcile obisnuite).

Reprezentantii companiei spun ca decizia de lansare a berii a venit in contextul unei cereri in crestere din partea consumatorilor pentru acest tip de bere.

Compania are patru facilitati de productie (ultima preluare derulandu-se in anul 2004 si avand ca tinta Aurora Brasov pentru 22 de milioane de dolari) si 1.300 de angajati.

Cu un volum al vanzarilor de peste 2 milioane de hectolitri inregistrat in primul semestru al anului financiar trecut (aprilie-septembrie 2005), Ursus Breweries are o cota de 22% din totalul pietei berii din Romania, potrivit informatiilor companiei.

Anul trecut (aprilie 2004 - martie 2005), filiala locala a SABMiller a inregistrat o cifra de afaceri de 122 milioane de euro si o crestere a volumului vanzarilor de 15% fata de anul anterior, pana la 3 milioane de hectolitri. In aceeasi perioada, cea mai puternica crestere a vanzarilor au inregistrat-o Timisoreana Lux, cu 103%, si Ursus Premium, cu 58%.

La sfarsitul anului trecut, alti doi jucatori importanti de pe piata berii au anuntat investitii pentru extinderea capacitatilor de productie.

Astfel, URBB, care produce in Romania bere sub licenta Carlsberg si Tuborg, a anuntat ca va investi circa 50 de milioane de dolari (40 mil. euro) pana in 2008 in vederea dublarii capacitatii actuale de productie. European Drinks, cel mai mare grup autohton din industria alimentara, a anuntat investitii de peste 100 de milioane de euro in perioada urmatoare pentru cresterea capacitatilor de productie la bere.

Piata romaneasca de bere este una dintre cele mai concurentiale din regiune, beneficiind de prezenta majoritatii jucatorilor internationali de calibru: Heineken (prin Brau Union), Inbev (Interbrew), SABMiller (Ursus Brewerie) si Carlsberg (URBB).

Piata berii este estimata la peste 600 de milioane de euro, patru dintre primii cinci jucatori fiind companii multinationale. Anul trecut, piata berii a inregistrat o crestere volumica de 4,5%, fata de 12% cat crescuse in 2004.



Miscari pe piata

* Tuborg Romania va investi 50 de milioane de dolari (40 mil. euro) pana in 2008 pentru dublarea capacitatii de productie a fabricii din Bucuresti

* European Drinks aloca 100 de milioane de euro in urmatorii doi ani pentru cresterea capacitatilor de productie a fabricii de bere de la Draganesti, din judetul Bihor

* Ursus anunta un plan de investitii de 25 de milioane de euro pentru extinderea si modernizarea fabricii de la Buzau, unde produce Timisoreana Lux si Ursus Premium

* Brau Union a decis la inceputul anului trecut sa opreasca productia pentru cateva marci: Kaiser, Arbema, Regun si Ciuc Black, pentru a se concentra pe marcile mai profitabile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO