Companii

Ursus Breweries a platit 9,5 mil. euro pentru 95% din Bere Azuga

21.07.2009, 18:27 44

Ursus Breweries, filiala locala a producatorului de bere SABMiller, a platit ieri 10,4 milioane de lei (2,4 mil. euro) pentru aproape 24,2% din actiunile Bere Azuga, majoritatea acestor titluri (21,35%) fiind achizitionate de la Valerii Moraru prin intermediul companiei Rombas Trans. Astfel, producatorul berii Timisoreana si-a majorat participatia la Bere Azuga de la 70,56% la 94,76%, participatie pentru care Ursus Breweries a platit pana in acest moment aproape 9,5 milioane de euro.

Filiala SABMiller a anuntat de asemenea ca vrea sa inceapa delistarea companiei de pe Bursa de Valori Bucuresti, procesul urmand a fi intermediat de firma de brokeraj SSIF Raiffeisen Capital & Investment, cea care a asistat Ursus Breweries si in cazul ofertei de preluare.

In plus, Ursus Breweries intentioneaza sa majoreze capitalul social al Bere Azuga cu 41 de milioane de lei (aproximativ 9,7 milioane de euro), la 54 de milioane de lei (12,8 mil. euro), potrivit informatiilor aparute in raportul remis Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

In conditiile in care majorarea de capital va fi aprobata in cadrul urmatoarei Adunari Generale Extraordinare a Actionarilor, aceasta va fi realizata prin emiterea a 5,12 milioane actiuni, cu o valoare de emisiune de 8 lei/titlu, respectiv o valoare nominala de 2,5 lei/actiune si o prima de emisiune de 5,5 lei/actiune, potrivit aceleiasi surse.

Majoararea de capital la Bere Azuga vine in contextul in care Ursus Breweries a imprumutat recent compania prahoveana cu zece milioane de euro pentru ca aceasta sa-si poata rambursa creditele bancare dupa ce Bere Azuga a incheiat anul 2008 cu pierderi de 9,6 milioane de lei (2,6 mil. euro) determinate majoritar de reevaluarea datoriilor si avansul dobanzilor platite la banci.

Ursus Breweries a oprit productia la fabrica din judetul Prahova si a disponibilizat 160 de angajati.

Reprezentantii Ursus Breweries nu au oferit o explicatie a acestei decizii pana la inchiderea editiei.

In urma acestei majorari de capital, investitiile Ursus pentru a prelua marca Azuga ajung la aproape la 20 mil. euro. La momentul achizitiei, reprezentantii Ursus Breweries declarau ca valoarea bruta a tranzactiei a fost de 24,8 milioane de euro. "Desi nu este o achizitie usoara din cauza implicatiilor legale complexe, cred ca am facut o investitie buna", a declarat la sfarsitul saptamanii trecute Stephan Maria Weber, presedintele Ursus Breweries.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO