Companii

Urmează ZF Health & Pharma, 25-26 septembrie 2023. Clinicile private şi-au majorat afacerile de cinci ori într-un deceniu: 10 mld. lei vânzări şi marjă de profit de 20% pentru operatorii privaţi în 2022

Urmează ZF Health & Pharma, 25-26 septembrie 2023....

Autor: Mirabela Tiron

23.09.2023, 15:45 437

♦ Businessul clinicilor private a crescut în fiecare an în ultimii zece ani.

Într-un deceniu afacerile companiilor care activează pe piaţa serviciilor medicale private, în asistenţa medicală specializată, au crescut de cinci ori şi au ajuns la 10,3 miliarde de lei (2 mld euro), potrivit unei analize ZF făcute pe baza datelor transmise de Registrul Comerţului (ONRC). Cifra de afaceri totală raportată de firmele din acest sector este mai mare cu 13% faţă de anul anterior şi mai mult decât dublu faţă de cinci ani în urmă.

Businessul clinicilor private a crescut în fiecare an în ultimii zece ani, au apărut anual mai multe firme, în condiţiile în care tot mai mulţi pacienţi se îndreaptă către sistemul privat de sănătate dată fiind dispariţia ambu­latoriilor şi policlinicilor de stat.

Mai mult, profitul raportat de aceste com­panii a atins un nivel record anul trecut, de 2,2 miliarde de lei, plus 10% faţă de anul anterior şi triplu faţă de acum cinci ani, arată datele de la ONRC. În urmă cu zece ani com­paniile din acest sector raportau un pro­fit net de 127 milioane de lei, arată aceeaşi sursă.

Numărul companiilor care activau anul trecut în asistenţa medicală specializată (cod CAEN 8622) a ajuns la 9.803, faţă de 9.035 anul anterior şi 5.900 în urmă cu cinci ani. Aceste companii adunau anul trecut puţin peste 35.000 de angajaţi. Spre com­paraţie, în 2012, pe piaţa serviciilor medicale private activau 2.900 de firme în asistenţa medicală specializată la nivel naţional cu 18.000 de salariaţi.


Urmează conferinţaZF Health & Pharma, 25-26 septembrie 2023

Despre cum a evoluat piaţa serviciilor medicale private, cele mai recente investiţii în clinici şi spitale private şi planurile marilor jucători vom vorbi la summitul ZF Health & Pharma 2023, organizat de Ziarul Financiar.


Cei mai mari cinci jucători de pe piaţa serviciilor medicale private sunt MedLife, reţeaua de sănătate Regina Maria, Medico­ver, Sanador şi Gral Medical, care au făcut anual investiţii în dezvoltare. Operatorii privaţi au deschis clinici specializate, dar şi spitale, dotate cu echipamente de tehnologie înaltă, ce le permit să realizeze intervenţii chirurgicale de mare complexitate

Marii jucători privaţi au continuat inves­tiţiile în extinderea organică sau prin achiziţii pe piaţa locală şi cei mai dinamici au avut anul trecut creşteri cu două cifre în business.

Cele mai multe investiţii în clinici private s-au făcut în ultimii ani în oraşe mari, în Bu­cureşti, dar şi Timişoara, Cluj-Napoca, Sibiu, Braşov, Oradea, Constanţa. Pe pia­ţa locală există încă o pola­rizare puternică în sectorul clinici­lor private, fiind foarte multe localităţi în care oamenii nu au acces la asis­tenţă medi­cală în apro­piere de casă. Aceeaşi situa­ţie este şi pe spitale private, în ora­şele mari continuă investiţiile în spi­tale şi clinici pri­vate, în timp ce pa­cienţii din ora­şele mici trebuie să se deplaseze spre oraşe mai dezvoltate pentru a beneficia de asistenţa medicală specializată.

Pe piaţa serviciilor medicale private acti­vau anul trecut 389 de firme în domeniul spi­ta­licesc (pe cod caen 8610-activităţi spi­taliceşti), care au cumulat afaceri totale de 2,17 miliarde de lei şi aveau 7.321 de angajaţi, potrivit ONRC.

Deşi România are 344 de ambulatorii in­tegrate spitalelor de stat (în total fiind 367 de spitale publice), aşa cum numără Statistică, pe teren cele mai multe sunt nefuncţionale, adică pacienţii cu bilet de trimitere nu au ac­ces la serviciile medicale de specialitate pen­tru că nu găsesc medici care să ofere consul­ta­ţii. Medicii care nu sunt de găsit la consul­taţie în ambulatoriul spitalelor de stat sunt însă disponibili pentru consultaţie la privat.

Tot mai puţini medici sunt disponibili la consultaţii în baza biletului de trimitere, cei mai mulţi aleg să ofere consultaţii în sistemul privat de sănătate, unde tarifele sunt şi de peste zece ori mai mari faţă de suma decon­tată de Casa de Sănătate pe o consultaţie cu bilet de trimitere.

Astfel că medicina în ambulatoriul spita­lelor de stat, unde încă există teoretic infra­structura necesară, este pe cale de dispariţie, pacientul fiind nevoit să se îndrepte spre sectorul privat în căutare de tratament, ceea ce impulsionează an de an creşterea pieţei de servicii medicale private.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO