Companii

Urmează conferinţa ZF/BT România irigabilă – Craiova, joi 16 noiembrie. Sunt barajele de captare a apei pentru irigaţii cheia pentru schimbările climatice? Fermier: „Ecologiştii care se opun barajelor ar trebui să renunţe la cafeaua de dimineaţă, căci pentru fiecare ceaşcă de cafea care o bem consumăm 1.200 de litri de apă”

Urmează conferinţa ZF/BT România irigabilă –...

Autor: Florentina Niţu

13.11.2023, 09:30 145

Odata cu intensificarea schimbărilor climatice şi creşterea frecvenţei secetelor în sectorul agricol, fermierii se confruntă cu provocări tot mai mari în asigurarea necesarului de apă pentru irigaţii, în acest an şi debitele Dunării, sursa principală de apă pentru irigaţii, fiind mai mici în anumite perioade.

Dintr-un total de peste 5 milioane de hectare cultivate cu cereale, doar 500.000 beneficiază real de apă, ceea ce subliniază nevoia acută de soluţii. În căutarea unor răspunsuri eficiente, agricultorii încep să privească spre soluţiile adoptate în alte ţări. O inspiraţie provine de la Spania, unde construcţia de baraje în munţi pentru acumularea apei a devenit o strategie esenţială în gestionarea resurselor de irigaţii. Astfel, Ziarul Financiar împreună cu Banca Transilvania îşi propun să organizeze o serie de conferinţe România irigabilă în zonele agricole puternice la nivel regional la care să pună pe masa discuţiilor subiectele la zi din agrobusiness. 

„La ora actuală, în România nu avem nici un metru cub de apă acumulată în baraje pentru irigaţi, adică toată lumea trebuie să înţeleagă că dacă noi vom fi în situaţia ca să nu mai avem apă pentru irigaţii din Dunăre, nu putem folosi apa de la Porţile de Fier 1 şi Porţile de Fier 2 ca să susţinem agricultura. Acea apă este destinată exclusiv producerii de energie, deci nu ne ajută“, a spus recent în cadrul emisiunii ZF Agropower Ştefan Gheorghiţă, acţionar al Triagroexim, companie ce lucrează circa 600 de hectare în Brăila.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO