Companii

Urmează conferinţa ZF/BT România irigabilă, Cluj-Napoca. În Transilvania sunt amenajări pentru irigaţii doar în 3 judeţe din 10 şi se pot iriga circa 10.000 de hectare, cât într-una sau două ferme mari. Cum ducem apa în Ardeal?

Urmează conferinţa ZF/BT România irigabilă,...

Autor: Florentina Niţu

01.03.2023, 00:06 309

În Transilvania sunt amenajări pentru irigaţii făcute prin infrastructura principală, naţională, doar în 3 judeţe din 10, iar suprafaţa ce poate fi irigată în total este de 11.670 de hectare, cât într-una sau două ferme mari, potrivit calculelor ZF pe baza datelor Agenţiei Naţionale pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF).

Cea mai mare suprafaţă amenajată pentru irigat este în ju­deţul Cluj, de 5.720 de hectare, ceea ce înseamnă că doar 8,5% din suprafaţa cultivată cu cereale în acest judeţ poate fi irigată.

Irigaţiile nu erau prevăzute pentru această zonă în infrastructura făcută în perioada comunistă, pentru că era bogată în precipitaţii, dar şi pentru că nu este o zonă în care se cultivă preponderent cereale, ci mai degrabă este dezvoltată zootehnia. Însă, odată cu schimbările climatice, cu apariţia secetei în România, a arşiţei şi a rotirii culturilor, apa a devenit un factor important, care a făcut diferenţa în ani precum 2020 sau 2022.

Astfel, investiţiile în reabilitarea infrastructurii prin­ci­pale de irigaţii, cât şi în dezvoltarea propriilor sisteme de iri­g­aţii a devenit o prioritate la nivel naţional, în contextul România s-a confruntat în ultimii ani, cum ar fi seceta din 2020 şi 2022, care au redus producţiile de cereale aproape la jumătate.

Obiectivul oficialilor români este ca suprafaţa amenajată pentru irigat să crească cu 50% numai în acest an, ajungând la 2 milioane de hectare, iar după anul 2027 şi investiţii totale de 1,5 miliarde de euro, suprafaţă amenajată pentru irigat să fie de 2,6 milioane de hectare.

Acum, România are la dispoziţie 400 de milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii de irigaţii şi 100 de milioane de euro pentru înfiinţarea de sisteme de irigaţii, fonduri europene nerambursabile prevăzute pentru 2023, la care se mai adaugă 331 de milioane de lei (66 mil. euro) din fonduri guvernamentale, potrivit anunţurilor făcute recent de autorităţi.

Ziarul Financiar şi Banca Transilvania îşi propun să organizeze o serie de conferinţe în zonele agricole puternice, la nivel regional, la care să pună pe masa discuţiilor subiectele la zi din agrobusiness. Oraşul Cluj-Napoca este a treia locaţie în care are loc conferinţa România irigabilă, miercuri, 1 martie 2023, începând cu ora 10:30. Evenimentul va avea loc la hotelul Radisson Blu Cluj Napoca, sala Ballroom.

Avem sau n-avem debit pentru a iriga peste 2 milioane de hectare la nivel naţional? Cum aducem apa în Ardeal? Ce culturi este rentabil să irigăm? Care este venitul standard în euro scos de pe un hectar de teren irigat? Teren în proprietate sau teren luat în arendă? Cât este arenda medie pentru un hectar de teren irigat vs. Pentru un hectar de teren neirigat? Avem la dispoziţie jumătate de miliard de euro pentru acest an pentru irigaţii, ce facem cu el? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care ne propunem să găsim răspuns în cadrul conferinţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO