Companii

Unde duce lipsa de investiţii în producţie: România e în top 15 ţări din lume cu cel mai mare deficit comercial pe săpun

Unde duce lipsa de investiţii în producţie: România e...

Autor: Cristina Roşca

18.09.2023, 00:07 1997

Piaţa locală nu mai are de 20 de ani nicio fabrică mare de profil, după ce pe terenul producţiei Colgate-Palmolive a fost construit un hipermarket Kaufland.

România se află în top 15 ţări din lume cu cel mai mare deficit comercial pe săpun, aproape de India sau Irak, prima fiind cea mai populată ţară din lume, iar cea de-a doua o economie fragilă, marcată de varii războaie şi conflicte. Cum a ajuns România în această situaţie? Piaţa locală nu mai are de 20 de ani nicio fabrică mare de profil. Astfel, lipsa investiţiilor a dus deficitul comercial la peste 110 milioane de dolari doar pe segmentul de săpun, iar asta în condiţiile în care aproape tot consumul este asigurat din import.

Dove (marcă a Unilever), Protex (Colgate-Palmolive), Palmolive (Colgate-Palmolive), Fa (Henkel) şi Nivea (Beiersdorf) se numără printre cele mai cumpărate branduri de săpun de pe piaţa locală, conform celor mai recente date ZF. Este vorba astfel de branduri internaţionale, aflate în portofoliul unor giganţi străini.

Ce altceva mai au ele în comun? Sunt exclusiv aduse din import, pentru că atunci când vine vorba de săpun - atât solid, cât şi lichid -, toţi aceşti giganţi văd România drept o piaţă de vânzare, de consum, nu şi una de producţie.

ZF a scris în mai multe rânduri că dezvoltarea accelerată a retailului în România – cu sute de noi magazine an de an -, trebuie corelată cu investiţii în producţia de bunuri de larg consum pentru că altfel deficitul comercial se va adânci si mai mult. România a încheiat 2022 cu un deficit comercial record, de 34 mld. euro, în creştere cu 44% peste nivelul din 2021, şi asta în condiţiile în care sunt mult sectoare unde nu are producţie la scară mare. Este cazul atât la săpun, cât şi la pastă de dinţi sau la dulciuri.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO