Companii

Una dintre cele mai mari tranzacţii din agricultura locală: Românii de la Holde Agri, la un pas să preia circa 16.000 de hectare de teren de la fondul de investiţii ACP Group, într-un acord de aproape 40 mil. euro

Una dintre cele mai mari tranzacţii din agricultura...

Autor: Florentina Niţu, Cristina Roşca

14.02.2024, 00:07 15822

Acest deal ar dubla suprafa companiei româneşti la aproape 35.000 de hectare, fapt ce ar propulsa-o între cei mai mari jucători din agricultura românească Holde Agri nu ar fi la prima achiziţie, dar acest deal ar fi, de departe, cel mai mare de până acum Printre mai mari latifundiari se numără, conform celor mai recente date ZF, Agricost, care lucrează 56.000 de hectare în Insula Mare a Brăilei, şi Agro Chirnogi, care lucrează peste 35.000 de hectare Tranzacţia vine într-un moment în care agricultura românească, un sector foarte fărâmiţat, e lovită de o „furtună perfectă“, fiind o perioadă cu dobânzi mari şi deci costuri mari de finanţare, cu inflaţie pe zona de inputuri şi echipamente şi cu preţuri mici din cauza cerealelor venite din Ucraina.

Compania românească Holde Agri, unul dintre cei mai mari 20 de jucători din agricultura locală, e la un pas să preia circa 16.000-17.000 de hecta­re de teren de la fondul de investiţii ACP Group, într-o tranzacţie de aproape 40 mil. euro, spun sursele ZF. „Vă informăm că Holde Agri Invest nu a cumpărat grupul respectiv. Cu toate acestea, vă rugăm să reţi­neţi că Holde Agri Invest este implicată în mod continuu în mai multe discuţii cu diver­se societăţi în legătură cu potenţiala extin­dere a terenurilor sale agricole. Ţinând cont de faptul că Holde Agri Invest este o com­panie listată la Bursa de Valori Bucureşti, odată cu semnarea oricărei noi tranzacţii sem­nifica­tive, compania va informa mai întâi piaţa prin intermediul unui raport curent“, au răspuns oficialii Holde Agri la solicitarea ZF.

Acordul, care ar dubla suprafaţa operată de Holde Agri, s-ar număra printre cele mai importante din sector în ultimii ani, atât ca valoare a tranzacţiei, cât şi ca suprafaţă. Cea mai mare tranzacţie din agrobusi­nessul autoh­ton a avut loc în 2018, când Con­stantin Duluţe a vândut Agricost, cea mai mare fer­mă de cereale din România (56.000 de hecta­re de teren concesionate de la stat şi ampla­sate în Insula Mare a Brăilei), arabilor de la Al Dahra. Valoarea tranzac­ţiei a sărit de pragul de 200 de milioane de euro, potrivit es­timărilor ZF. Apoi, în 2021, o altă com­panie din Orientul Mijlociu, Zen Global DMCC (Dubai), a cumpărat circa 15.000 de hectare de teren agricol în judeţul Călăraşi de la IGFF Holdco Coope­ratie. Deal-ul a avut o valoare de 60 mil. euro, potrivit datelor ZF de la acea vreme. Acum, pentru 16.000 de hectare de teren din Teleorman şi Călăraşi, Holde Agri ar plăti aproape 40 mil. euro, spun sursele ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO