Companii

Un singur hotel din Bucureşti încasează cât cinci hoteluri din ţară. Turismul de business abia începe să se contureze în oraşele din regiune, în timp ce Bucureştiul conduce plutonul detaşat

Hotelierii din marile oraşe ale ţării îşi concentrează businessurile pe turismul de corporate, însă pandemia a lovit puternic în activitatea acestora, care s-au trezit cu hotelurile goale. Anul 2022, însă, a adus o revenire timidă a turismului de business, dar a crescut cererea pentru evenimente corporate şi private, ceea ce a dus în sus businessul hotelierilor.

Hotelierii din marile oraşe ale ţării îşi concentrează businessurile pe turismul de corporate, însă pandemia a lovit puternic în activitatea acestora, care s-au trezit cu hotelurile goale. Anul 2022, însă, a adus o revenire timidă a turismului de business, dar a crescut cererea pentru evenimente corporate şi private, ceea ce a dus în sus businessul hotelierilor.

Autor: Miruna Diaconu

07.07.2023, 19:00 2323

Cinci companii hoteliere din Cluj, Iaşi şi Timişoara au avut afaceri cumulare de 157 milioane lei, în timp ce hotelul JW Marriott a avut în 2022 venituri de aproape 155 mil. lei, potrivit datelor Ministerului de Finanţe.

Discrepanţa dintre piaţa hotelieră din Capitală şi cea din provincie se vede, în special, în veniturile încasate de companiile care administrează unităţi de cazare. Astfel, un singur hotel din Bucureşti încasează cât cinci hoteluri din Cluj, Iaşi şi Timişoara, potrivit calculelor ZF pe baza datelor Ministerului de Finanţe.

Hotelul Radisson Blu, deschis în vara anului trecut şi controlat de familia Ciorcilă, Grand Hotel Italia şi Double Tree by Hilton, toate trei din Cluj, alături de Hotelul Unirea, din Iaşi, şi compania Bega Turism, care administrează hotelul Timişoara, au avut afaceri cumulate de 157 milioane lei, în timp ce hotelul JW Marriott a avut în 2022 venituri de aproape 155 milioane lei, potrivit datelor Ministerului de Finanţe.

Cele trei oraşe, anume Cluj, Iaşi şi Timişoara, încep să îşi contureze tot mai mult turismul de business, prin dezvoltarea mediului de business local şi prin investiţiile recente în aceste oraşe. Cu toate acestea, Bucureştiul deja are o istorie în ceea ce înseamnă turism de business, drept dovadă, cei mai mari jucători din industria hotelieră din România controlează hotelurile din Bucureşti.

Totodată, Capitala are şi cea mai dezvoltată infrastructură hotelieră din ţară, având peste jumătate din hotelurile de cinci stele din ţară, dar şi cel mai mare număr de locuri de cazare dintre oraşele ţării.

Primele trei locuri din clasamentul celor mai mari companii administrează hoteluri sunt ANA Hotels, care controlează hotelurile InterContinental Athenee Palace şi Crowne Plaza, la care se mai adaugă şi hotelurile din Poiana Braşov şi de pe litoral, Societatea Companiilor Hoteliere Grand, firma care administreză hotelul JW Marriott, şi Continental Hotels, cu hotelul Continental Grand Hotel din Capitală. Cei trei jucători adună împreună afaceri de aproape 450 milioane lei.

Spre deosebire, cele mai mari trei hoteluri din Cluj, adună împreună afaceri de 65 milioane lei. Radisson Blu, cea mai nouă deschidere hotelieră din Cluj care a avut loc în vara anului trecut, este prima unitate de cinci stele sub un brand internaţional din Cluj, iar investiţia totală a ajuns la circa 26 mil. euro. Clădirea în care activează Radisson Blu Cluj este fostul hotel Sport, care a trecut printr-un amplu proces de renovare. Hotelul are 149 de camere de diverse tipuri, de la camere standard şi superioare până la apartamente şi zone VIP.

Grand Hotel Italia din Cluj, care are o clasificare de cinci stele, parte a lanţului italian Select Hotels Group, este concentrat pe zona turismului de business, având 14 săli de conferinţe, ce se întind pe o suprafaţă de 30.000 mp. Hotelul a fost deschis în 2011 în urma unei investiţii de peste 20 de milioane de euro făcute de familia de italieni Batani, care controlează mai multe unităţi hoteliere în Italia, şi are 187 de camere.

Hotelul DoubleTree By Hilton din Cluj, fostul hotel City Plaza, numără 85 de camere, iar anul trecut a avut afaceri de 17,8 milioane lei.

Hotelul Unirea din Iaşi, unul dintre cele mai mari hoteluri din zona Moldovei, a încasat anul trecut 25 mil. lei, fiind orientat către zona turismului de business. Hotelul Unirea operează 186 de camere şi zece săli de conferinţă.

În Timişoara, care se dezvoltă timid pe zona turismului de business, cel mai mare jucător din hotelărie este Bega Turism, controlat de fraţii Cristescu, are în administrare trei hoteluri, anume hotelul Timişoara, cu 209  camere, un hotel în Sânnicolau Mare, cu o capacitate de 45 de camere şi hostelul de două stele Nord din Timişoara cu 39 de camere, însă cel care generează cele mai multe venituri este hotelul Timişoara.

Hotelierii din marile oraşe ale ţării îşi concentrează businessurile pe turismul de corporate, însă pandemia a lovit puternic în activitatea acestora, care s-au trezit cu hotelurile goale. Anul 2022, însă, a adus o revenire timidă a turismului de business, dar a crescut cererea pentru evenimente corporate şi private, ceea ce a dus în sus businessul hotelierilor. Pentru anul acesta, jucătorii din piaţă se aşteaptă la un număr mai mare de evneimente, dar şi la o creştere a cererii pentru turismul de business.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO