Companii

Un roman in elita nanochirurgiei

13.03.2003, 00:00 59

Medicul de origine romana Daniel L. Farkas conduce o echipa de specialisti din cadrul Centrului Medical american Cedars-Sinai, care isi propune sa creeze o noua generatie de tehnici si echipamente chirurgicale netraumatizante, informeaza site-ul ScienceBlog.com.
Daniel Farkas este vicepresedinte pentru cercetare in cadrul Departamentului de Chirurgie al Centrului Cedars-Sinai.
Programul mentionat se deruleaza in cadrul Institutului pentru Tehnologii Chirurgicale Netraumatizante, instituit in noiembrie 2002 de Cedars-Sinai.
"Rolul meu este de a aduce impreuna oamenii potriviti si de a oferi asistenta in domeniul stiintific, tehnologic si financiar", a declarat Farkas.
Potrivit lui Achilles A. Demetriou, presedintele Departamentului de Chirurgie din cadrul Centrului Cedars-Sinai si initiator al Institutului, activitatea desfasurata de echipa de specialisti va fi foarte atragatoare pentru industrie.
"Noul institut se va axa pe dezvoltarea unor metode inovatoare care sa minimizeze efectele negative ale interventiilor chirurgicale majore si sa creeze noi instrumente de diagnostic si tratament mai precise", a afirmat el. Acest lucru va fi realizat prin integrarea sistemelor de dirijare pe baza de imagini, medii chirurgicale robotizate, inginerie a tesuturilor, fibre optice, microcip-uri si alte tehnologii capabile sa amelioreze actul medical. Perfectionarea terapiilor genetice si pe baza de laser contureaza necesitatea de a dezvolta noi instrumente chirurgicale si imagistice mult mai perfectionate.
Aparitia tehnicilor cat mai putin traumatizante, cunoscute si sub numele de "chirurgie prin gaura cheii" au pus accentul pe dezvoltarea procedurilor prin care efectele colaterale ale unei interventii asupra corpului uman sa fie reduse la maxim. "Terapia genetica face necesara o mai buna intelegere a metodelor de a introduce si manipula material celular", a subliniat dr. Farkas. "Este nevoie de instrumente diferite. Este vorba mai mult despre nano-chirurgie. O serie de terapii genetice au avut rezultate negative din cauza problemelor puse de instrumente; acestea trebuie sa fie simple, eficiente si controlabile", potrivit lui Daniel Farkas.
Daniel L. Farkas a terminat Facultatea de Fizica din cadrul Universitatii Bucuresti si-a luat doctoratul in biofizica la Institutul Weizmann din Israel, in 1982. In perioada in care a studiat in Israel, a obtinut nenumarate burse - EMBO (Organizatia Europeana pentru Biologie Moleculara), ICRO (Organizatia Internationala pentru Cercetari asupra Celulei), UNESCO - si premii. Farkas a ajuns in Statele Unite cu o bursa Fullbright si a condos studii in cadrul Universitatilor San Diego, Washington si Berkley.
Ulterior, el a ocupat simultan functiile de director stiintific al Centrului national de stiinta si tehnologie din cadrul Universitatii Carnegie Mellon, director asociat in cadrul Programului de Inginerie a tesuturilor din Pittsburgh, profesor de bioinginerie si patologie la Universitatea din Pittsburgh.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO