Companii

Un prim avertisment. Piaţa de curierat scade pentru prima dată în cinci ani şi ajunge la venituri totale de 5,7 miliarde lei

Un prim avertisment. Piaţa de curierat scade pentru...

Autor: Miruna Diaconu

24.07.2023, 00:07 1347

Piaţa de curierat a înregistrat pentru prima dată în ultimii cinci ani o scădere a veniturilor, până la 5,7 mi­liarde lei în 2022, faţă de 5,8 miliarde lei cu un an în urmă, potrivit datelor Registrului Comerţului.

Cel mai bun an al curieratului a fost 2021, când 4.500 de companii au realizat o cifră de afaceri totală de 5,8 miliarde lei şi un profit net de 599 milioane lei. Toate aceste cifre au scăzut în anul ce a urmat, 2022, numărul de companii s-a redus cu 200, în timp ce profitul net a fost la 440 mil. lei. Mai mult, numărul de angajaţi s-a redus cu circa 1.000 într-un an.

În anii pandemiei, avansul pieţei de curierat s-a datorat în prin­cipal creşterii e-commerce-ului. În pandemie, oamenii au stat mai mult acasă şi au co­mandat diverse produse pentru a le fi livrate acasă, fiind astfel cei mai buni ani pentru piaţa locală de curierat.

Scăderea pieţei nu se vede în vârful acesteia, însă datele Registrului Comerţului arată că liderii nu au dictat însă cursul pieţei. FAN Courier, Sameday şi Cargus, liderii pieţei de curierat de pe plan local, au avut creşteri între 5% şi 20%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO