Companii

Un lanţ de farmacii a acuzat distribuitorul Farmexim de abuz de poziţie dominantă. Ce răspuns a dat Concurenţa

Un lanţ de farmacii a acuzat distribuitorul Farmexim de...

Autor: Georgiana Mihalache

25.08.2017, 12:26 1601

Consiliul Concurenţei a analizat o plângere formulată în 2016 de o companie care activează în retailul farmaceutic împotriva distribuitorului de medicamente Farmexim, al patrulea jucător din piaţă după cifra de afaceri, în care compania de distribuţie este acuzată că ar fi încălcat prevederile din contractul cu farmacia şi a vândut produse mai scumpe prin reduceri diferenţiate.

Numele companiei care a depus plângerea nu a fost dezvăluit, dar se arată că firma este activă în comerţul cu amănuntul de medicamente în magazinele specializate şi are locaţii atât stradal, cât şi în mall-uri.

Plângerea societăţii din retailul de medicamente a vizat un prejudiciu prin pierderea clientelei şi prin scăderea vânzărilor şi a cifrei de afaceri, precum şi de acordarea de discounturi diferenţiate faţă de concurenţă.

Consiliul Concurenţei a analizat plângerea în prisma îndeplinirii condiţiilor ca întreprinderea să deţină o poziţie dominantă şi să abuzeze de poziţia sa. Din concluzia Concurenţei reiese că nu au fost identificate indicii în sensul că Farmexim ar deţine o poziţie dominantă pe piaţa de distribuţie de medicamente sau în retailul de medicamente prin intermediul Help Net, lanţul de 200 de farmacii care face parte din acelaşi grup cu distribuitorul.

Procentul care ar indica o poziţie dominantă trabuie să depăşească 40% cotă de piaţă în perioada de analiză 2014-2016, potrivit Consiliului Concurenţei. Valoarea pieţei  analizate în această perioadă a fost calculată prin suma cifrelor de afaceri ale primelor zece companii din distribuţie. Consiliul Concurenţei precizează că metoda de calcul este una restrictivă, în contextul în care nu au fost luaţi în calcul distribuitorii mici, dar numeroşi, care ar creşte valoarea totală a pieţei şi ar diminua cotele competitorilor de la vârf.

În analiza publicată de Consiliul Concurenţei au fost incluse şi marii jucători din piaţa de distribuţie – Mediplus, liderul pieţei, Farmexpert, al doilea jucător din piaţă, Fildas, a treia companie după cifra de afaceri, dar şi Polisano. 

Farmacia care a depus plângerea nu a acordat un punct de vedere Consiliului Concurenţei şi are termen de 30 de zile pentru a ataca decizia după ce a fost comunicată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO