Companii

Un antreprenor din Alba a luat 7 mil. euro de la Raiffeisen pentru o fabrică

Autor: Gabriel Razi

03.02.2011, 23:45 748

Producătorul de ingrediente pentru industria alimentară SupremiaGrup, controlat de familia Bara, cu afaceri de 24 de milioane deeuro anul trecut, a primit 7 milioane de euro de la Raiffeisen BankRomânia pentru o fabrică deschisă în ianuarie în judeţul Alba.

Investiţia se ridică la 9 milioane de euro, diferenţa de 2milioane de euro fiind obţinută de companie prin accesarea defonduri europene nerambursabile.

Acest credit dă un semnal pozitiv industriei alimentare, după ceîn ultimii ani mai mulţi jucători au pus dificultăţile financiarecu care se confruntau pe seama blocajului creditării. Politicaprudentă a băncilor şi scăderea consumului au dus în unele situaţiichiar şi la incapacităţi de plată această industrie.

Marinel Burduja, prim-vicepreşedinte al Raiffeisen Bank, spunecă relaţia de lungă durată cu Supremia, începută în 2003, acântărit greu în decizia de acordare a finanţării. De aceeaşipărere este şi Levente Bara, acţionar al Supremia şi directorgeneral al companiei, care precizează că la negocierile pentruacordarea finanţării au mai participat şi BCR şi ING, pe lângăRaiffeisen.

"Lucrăm de 7-8 ani cu Raiffeisen, nu am obţinut greuîmprumutul", spune Levente Bara.

În privinţa accesării fondurilor europene directorul Supremiadeclară că acestea pot fi accesate de producătorii români, daroperaţiunea necesită efort. "Nici fondurile europene nu au fostcomplicat de accesat. Se obţin destul de uşor astfel defonduri."

Supremia Grup, care are aproximativ 180 de angajaţi, aînregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 24 de milioane deeuro, în creştere cu 33% faţă de anul 2009, potrivit informaţiilorlui Bara, care estimează că în acest an afacerile companiei vorcreşte cu 25%.

"Estimăm o creştere de 25% în 2011. Suntem pe drumul pe carel-am previzionat. În luna ianuarie am crescut cu 25,12%, faţă deaceeaşi lună a anului precedent."

Supremia produce ingrediente alimentare, printre carecondimente, arome, membrane sau stabilizatori şi fosfaţialimentari. Pe unele segmente din piaţa ingredientelor alimentare,Supremia este în competiţie cu Puratos, Zeelandia, Rompak sauFuchs.

Supremia Grup este o firmă controlată de către Bara Levente Hugoşi Bara Mihaela Ileana, potrivit datelor de la RegistrulComerţului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO