Companii

Ultima companie petroliera rusa de stat incinge spiritele

11.08.2000, 00:00 13



Trei mari grupuri petroliere si de productie a gazelor naturale din Rusia intentioneaza sa-si uneasca fortele pentru a lansa luna viitoare o oferta de preluare a Onako, ultima companie petroliera ramasa in proprietatea statului.

Analistii rusi ai pietei petrolului apreciaza ca cele trei grupuri incearca astfel sa surclaseze oferta pe care urmeaza sa o prezinte si Lukoil, compania petroliera cea mai puternica si cu resursele financiare cele mai mari din Rusia.

Statul ofera la vanzare 85% din actiunile Onako, pretul de pornire fiind de 425 milioane de dolari.

Consortiul format in acest scop este constituit din Yukos si Sibneft, doua mari companii siberiene care au luat nastere in a doua faza a privatizarii sectorului petrolier rus, de la mijlocul anilor '90. Al treilea participant este Stroitransgas, o companie specializata in constructia de conducte si care are legaturi stranse cu marele concern Gazprom.

Cele trei companii au depus la inceputul saptamanii o cerere la autoritatea rusa antimonopol in vederea aprobarii constituirii consortiului.

Inainte de anuntul public al acestei uniri de forte, compania Lukoil era considerata favorita la castigarea controlului asupra Onako.

"Initial, lupta urma sa se dea intre Lukoil si Yukos, insa nici Yukos si, cu atat mai putin, Sibneft, nu erau sigure ca pot castiga", a declarat Stephen O'Sullivan, analist al pietei petrolului si gazelor la United Financial Group, citat de Reuters.

Sibneft are capacitati de rafinare care nu pot fi valorificate in totalitate prin productia de petrol brut pe care o realizeaza, fiind cea mai interesata de rezervele de extractie de care dispune Onako. Productia zilnica a Sibneft se ridica la 320.000 barili de petrol, in timp ce Onako extrage numai 160.000 de barili.

"Suntem interesati de cumpararea oricaror active care, din punctul nostru de vedere, sunt supraevaluate", a declarat Nick Halliwell, purtator de cuvant al companiei Sibneft.

Inca nu se cunoaste daca cei trei membri ai consortiului intentioneaza sa imparta intre ei activele Onako sau daca vor opta pentru constituirea unui joint venture prin care sa exploateze compania preluata.

"Consortiul nu este dispus sa-si dezvaluie planurile in aceasta faza", a mai spus purtatorul de cuvant al Sibneft.

Privatizarea Sibneft ar reprezenta prima vanzare de active ale statului care are loc de la inceputul administratiei Putin.

"Va fi un test foarte important pentru procesul de privatizare din Rusia", a declarat analistul Sergei Glazer de la Alfa Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO