Companii

UE ar putea bloca privatizarea telecom-ului bulgar

13.06.2000, 00:00 17



Comisia Europeana ar putea bloca preluarea de catre consortiul olandezo-grec KPN / OTE a societatii Bulgarian Telecommunications Company (BTC), daca se va dovedi ca cei doi giganti au pozitii dominante pe piata telecomunicatiilor, considera o serie de diplomati straini de la Sofia.

Directia antitrust a Comisiei Europene va lua o decizie dupa ce va studia amanuntit contractele acestei tranzactii. Comisia utilizeaza o schema complicata si complexa pentru a determina daca pozitia clara de monopol a firmei nu incalca reglementarile antitrust, astfel ca procesul ar putea dura destul de mult.

Chiar daca cele doua companii vor infiinta in Bulgaria o societate care sa se ocupe de administrarea grupului de telecomunicatii, nu se vor putea indeparta de companiile mama, sustin diplomatii straini. Mai mult, Comisia Europeana a deschis deja sase procese care acuza pozitia de monopol a unuia dintre participantii in acest consortiu, concernul grec OTE, au precizat surse de la Bruxelles, citate de Reuters.

Raportul de anul trecut al Comisiei indica faptul ca in urma privatizarii BTC grupul OTE ar dobandi o pozitie de monopol pe piata telefoniei mobile, a transmisieri de voce prin intermediul Internetului, a telefoanelor publice si a serviciilor generale de telefonie.

Vanzarea de catre Guvernul bulgar a 51 % din actiunile operatorului national de telecomunicatii BTC consortiului greco-olandez ar putea fi finalizata in cateva luni, conform unor oficiali implicati in aceasta tranzactie, citati de Reuters.

Consortiul a marit in luna martie oferta sa de la 510 mil. $ la 600 mil. $, sustinand ca aceasta este ultimul pret. In compensatie, cere ca Parlamentul sa aprobe un amendament al legilor privatizarii si telecomunicatiilor care ar permite Guvernului sa acorde OTE/KPN o licenta GSM de telefonie mobila.

Conform ultimei variante a afacerii, Bulgaria ar obtine 460 mil. $ direct, 20 mil. $ care sa acopere un posibil deficit al conturilor BTC pe 1999 si 120 mil. $ pentru permisul de operare GSM.

Cele doua companii au investit masiv in ultimii ani in Europa Centrala si de Est. Astfel, OTE detine 35% din actiunile RomTelecom, 20% din capitalul operatorului de telecomunicatii din Serbia si 90% din compania armeana de telecomunicatii Armentel. Grupul KPN este prezent in Republica Ceha, Ungaria, Ucraina si Germania.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO